Kako se riješiti pušenja u samo PET koraka

commons.wikimedia.org

Ako se zauvijek želite riješiti te ili bilo koje druge loše navike, morate znati da su pogreške dio procesa!

Američki stručnjak, dr. Di Clemente, u svome je dugogodišnjem radu s ljudima koji se žele ostaviti loših navika, otkrio da su pogreške normalan dio procesa i da ih se ne bismo trebali sramiti. Zato se nemojte brinuti ako skrivećki odlazite zapaliti cigaretu koju želite ostaviti, prenosi Daily Mail. 

U svojoj teoriji, taj američki stručnjak naglašava kako je proces odvikavanja od pušenja i bilo koje druge navike težak, te kako su naše pogreške nužan dio procesa. Dr. Di Clemente smatra kako da je važno biti svjestan da zbog pogrešaka ne smijemo odustati, i kaže:  “Ako se posklizneš, popravi plan, ako padneš, popravi proces, a kada uspiješ to moraš proslaviti!”

Njegovih pet koraka za promjenu već su isprobani kod mnogo ljudi, i pokazali su se uspješnima.

Prvi korak: Predrazmatranje

U ovoj fazi prepoznajete da imate problem, primjerice da je pušenje štetno za vaše zdravlje. Međutim, ne razmišljate ozbiljno o tome i nastavljate pušiti.

Drugi korak: Razmatranje

Vaše razmišljanje preraslo je u nešto ozbiljnije. Sada znate da je pušenje štetno i znate da morate prestati pušiti.

Treći korak: Odluka

U ovoj fazi, donosite odluku kako ćete prestati puštiti. Stvarate detaljan plan o tome, ali ga još uvijek ne provodite.

Četvrti korak: Akcija

Sada krećete u akciju. Zauvijek ste se pozdravili s cigaretama i od toga jutra više ne pušite. To vam uspijeva jedan, dva ili pet dana, ali u šesti dan ipak pokleknete.

Peti korak: Održavanje

Ovo je najvažnija faza odvikavanja. Znajući da ste pogriješili, umjesto da se obeshrabrite i odustanete od svog plana, ono što morate očiniti jest osnažiti ga dodatnim sredstvima. Sjednite i razmislite gdje ste pogriješili, zašto ste bili slabi, ponovno se naoružajte i krenite u bitku. Samo ćete tako naći put do uspjeha.

[googlemap src=”https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zVaq52E-Y5D0.kQRewxG3-CKY” width=”” height=”” align=”aligncenter”]


Komentari