Kako je znanstvenik otkrio lijek za mamurluk

Pixabay

Gotovo svatko je jednom iskusio pakao mamurluka. Ipak, ako ste znanstvenik, mamurluk nije nužno pakao. Tako je dr. Stewart Adams početkom 60-ih godina prošlog stoljeća nakon lude noći i buđenja s teškom glavoboljom odlučio uzeti lijek na kojemu je radio – kako bi izliječio mamurluk. Taj lijek na kojem je radio danas je poznat kao ibuprofen, piše 24 sata.

Govoreći za BBC, dr. Stewart Adams prisjetio se kako je razvio ibuprofen. Bio je to dug i spor proces, kako kaže, a sa svojim kolegama testirao je preko 600 različitih spojeva ne bi li konačno došli do tablete koju danas većina ljudi ima u svojoj kućnoj ljekarni.

Spojeve koji nisu bili otrovni testirao je tim koji je na njima radio – praksa je to koja danas više ne postoji. Jedan od spojeva je imao izuzetno dobro djelovanje baš u trenutku kada mu je to bilo potrebno – izliječio mu je mamurluk uoči važnog govora.

“Bio sam prvi koji je trebao držati govor, a glava me boljela nakon noćnog provoda s prijateljima. Uzeo sam dozu od 600 mg i otkrio sam da je spoj učinkovit. Bilo je važno isprobati svaki spoj i bio sam jako uzbuđen što sam prva osoba koja je uzela dozu ibuprofena”, prisjetio se Adams.

Ostatalo je povijest. Ibuprofen je nakon dodatnih testiranja odobren, a danas se proizvodi u više od 20.000 tona ovog lijeka svake godine.


Komentari