Kako i koliko često trebate prati zaštitne maske? Evo odgovora!

Pixabay

Neophodno zaštitno sredstvo koje štiti i nas i ljude koje srećemo definitivno su maske za lice i dok je većina nabavila platnene, višekratne maske, javlja se potreba za pravilnim pranjem istih prije ponovnog nošenja, prenosi Gloria.

Platnene maske za lice ono su što većina ljudi nosi u ovim vremenima, a bolje bi nam bilo naučiti koji je pravilan način njihova održavanja i dezinficiranja. Jednokratne, kirurške maske ipak su prioritetno namijenjene medicinskom osoblju, stoga je bitno da svaki put nakon nošenja platnene maske istu i pravilno operemo prije idućeg nošenja.

Ukoliko ste nabavili masku od pamučne tkanine ili ste ju pak sami sašili, stručnjaci preporučuju da je nakon nošenja ubacite u perilicu rublja, stavite deterdžent i operete ju na najvećoj temperaturi. Zatim ju ubacite u sušilicu na program s vrućim zrakom.

Na pitanje koliko često treba prati masku, odgovor je svaki put nakon što je nosite. Idealno bi bilo da je maska čista svaki put prije nego je stavimo na lice, jer ne znamo s kojim je bakterijama ta maska došla u kontakt, a ne želite nikakve mikroorganizme na tkanini koju stavljate preko nosa i ustiju.

Kako bismo takav način održavanja najlakše ostvarili preporučuje se nabaviti nekoliko komada maski od tkanine kako bi uvijek imali čistu pri ruci, dok se one korištene peru.

Što je s odjećom zaraženih?
Uz ove upute američkog CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention) za pravilno pranje ostale odjeće, kada baratate nošenom odjećom zaražene osobe na rukama imajte jednokratne rukavice. Nemojte je tresti.

Odjeća zaražene osobe može se oprati s odjećom drugih ljudi. Kad odjeću prebacite u perilicu, košaru u kojoj je ona bila operite i dezinficirajte. Uklonite rukavice i odmah operite ruke.


Komentari