Jeste li već probali crni češnjak? Otkrijte kako ga napraviti kod kuće

Češnjak se već stoljećima upotrebljava u kulinarske, ali i medicinske svrhe. Češnjak je popularan začin u cijelom svijetu, a što se tiče češnjaka u obliku dodatka prehrani, možemo reći da je i njegova popularnost sve raširenija i neprestano raste

Iako više nije novost na tržištu, valja obratiti pozornost na njega i njegove dobrobiti. Ovaj češnjak dobiva se stajanjem svježeg češnjaka u posebnim uvjetima dulje vremensko razdoblje koje iznosi najviše 20 mjeseci. Tijekom tog vremena, sastojci se mijenjaju uslijed kemijskih reakcija, gube svoj miris, ali ne gube na kvaliteti. Ključna komponenta crnog češnjaka je s-alilcistein. Na eksperimentalnim modelima dokazan je njegov zaštitni učinak kod Alzheimerove bolesti i Parkinsove bolesti. Djeluje kao snažan antioksidans i dokazano je kako djeluje na zdravlje srca i krvnih žila.
black-garlic-naslovnica
Kako ga napraviti kod kuće? 

Crni češnjak možete napraviti kod kuće međutim, iziskuje puno vremena, ali i potrošene električne energije. Češnjak je potrebno držati čak 40 dana na temperaturi od 60 stupnjeva što teoretski možete postići u pećnici, dehidratoru ili uređaju za kuhanje riže, međutim, važno je pogoditi i stupanj vlažnosti kako bi konačan proizvod bio odgovarajućeg okusa. Stoga, najbolje ga je kupiti gotovog, a potražiti ga možeš primjerice na sajmovima zdrave hrane jer su ga počeli proizvoditi i domaći OPG-ovi.

Komentari