Jeste li krivi? Isti par obuće ne biste trebali nositi dva dana za redom, evo i zašto

Pinterest

Iako mnogi imaju omiljen par cipela ili tenisica koje bi htjeli obuti u svakoj mogućoj prilici, isti se par cipela ne bi trebalo nositi dva dana za redom iz više razloga, piše 24sata.

Naime, ako se iste cipele nose dva ili više dana, one će se brže ‘potrošiti’, a samim time će i kraće trajati. Osim toga mnogi materijali u unutrašnjosti cipele, uključujući one od kojih je napravljena većina tenisica i sportske obuće, upijaju znoj nogu.

Sasvim je očekivano da se noge znoje, pogotovo ljeti kad se znoji i ostatak tijela pa bismo trebali voditi računa o tome da si ostavimo vremena za sušenje cipela prije izlaska. To pogotovo vrijedi kad se radi o tenisicama za vježbanje i kad se noga zbog tjelesne aktivnosti znoji više nego inače.

Neugodan miris odjeća poprima zbog bakterija na koži, a ako je i ne možete staviti na pranje, barem je ostavite da se na zraku osuši prije drugog obuvanja. Ako to ne pomaže, možete isprobati neki od ovih trikova za osvježiti nošene cipele:

Eterično ulje lavande


Stavite nekoliko kapi eteričnog ulja u cipelu jer djeluje antibakterijski i ugodnog je mirisa.

Vata

Natopite komadiće vate eteričnim uljem (najbolje od limuna ili nekog drugog citrusa), pa stavite natopljene kuglice vate u cipelu. Nek ostanu tijekom noći, a do jutra će neugodni mirisi nestati.

Novine

 Zgužvajte jedan list novina u lopticu i nagurajte ga u rukav majice kod mjesta na kojem dođe pazuh ili u nogavice hlača. Papir će upiti vlagu i mirise. Možete ga čak staviti i u cipele kako biste uklonili neugodne mirise.

Mljevena kava

Mljevena kava upija mirise pa ju možete staviti u tanku pamučnu ili najlon čarapu i po jednu vrećicu s kavom u svaku cipelu. Ostavite preko noći ali pripazite da kava ne dođe u dodir sa tkaninom u tenisici ili nekoj sličnoj obući  jer bi mogla ostaviti mrlju.

Soda bikarbona

Njezina zrnca se ‘ponašaju’ kao male spužve koje upijaju mirise. Pospite sodu bikarbonu unutar cipele i ostavite je što dulje možete. Kasnije samo istresite prah, a mirisi će nestati.

Komentari

loading...