JESMO LI DOSAD ŽIVJELI U ZABLUDI? Greška je bacati koštice lubenice, bolje ih je pojesti (FOTO)

Pixabay

Od danas više ne morate bacati koštice lubenice.

Koštice od lubenica su zapravo vrlo zdrave za naše tijelo i bolje ih je pojesti nego baciti. Ipak, radi se o tome da se trebaju jesti zasebno. Kada ih progutamo zajedno sa slasnim mesom lubenice, obično ih ne izgrizemo pa samo prođu kroz probavu, a tada od koštica i nema baš neke koristi, piše 24 sata.

Koštice lubenice sadrže željezo, magnezij, kalcij, vitamin A, B i C te veliku količinu antioksidansa. One također djeluju protiv crijevnih parazita, a pomažu i kod angine pektoris, erektilne disfunkcije (jača libido i potenciju), hipertenzije, arteroskleroze, problema s bubrezima i mokraćnih puteva. Dobro ih je i samljeti pa dodavati u hranu.

Ukusan i zdrav napitak

Od svježih usitnjenih koštica može se napraviti zdrav napitak. U litri vode se prokuha 30-ak koštica (oko deset minuta), nakon hlađenja se procijedi i popije.  Napitak je naročito dobar u obrani tijela od bakterija te za uklanjanje bubrežnih kamenaca.

Pixabay
Pixabay

Koštice se mogu i ispeći na tavi. Najprije se osuše pa peku oko 25 minuta na srednoj temperaturi. Povremeno posipajte vodom u kojoj ste rastopili sol. Ovako pripremljene koštice su vrlo ukusne grickalice. Osim toga, na ovaj način se iskoristi najveći dio korisnih sastojaka.

Može ih se i ostaviti da proklijaju pa ih se onda osušiti i dodavati raznim jelima.


Komentari