JEDNA OD NAJLJEKOVITIJIH BILJAKA: Bazgu možemo naći posvuda, a ima nevjerojatno djelovanje

Wikipedia

Iznenadit ćete se kada vidite što kakve sve učinke na zdravlje ima ova biljka.

Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava, snažni su antioksidansi koji štite naše stanice od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja.

Bazga se koristi kao prevencija karcinoma i u liječenju degenerativnih bolesti, jača imunitet i ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Pomaže kod problema s dišnim putevima, ali i kod peludnih alergija. Ako ste se odlučili na proljetnu detoksikaciju organizma, bazga će opte biti pravi izbor jer potiče izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi, ali čisti i lice od akni, pomaže kod konjuktivitisa i osipa, prenosi Večernji.

Djeluje i kao laksativ i odlična je za zdravlje bubrega te je odličan saveznik u procesu mršavljenja. Čaj od bazge potiče lučenje mokraće, može pomoći protiv nekih tegoba koje prate neuralgiju i išijas, a još bolji učinak ima ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe.

Komentari