Imate naviku prepolovljivanja tableta? Odmah prestanite s tim!

Mnogi ljudi imaju naviku uzeti samo polovicu tablete koju im je prepisao liječnik, najčešće s objašnjenjem da “ne zna doktor što meni odgovara”, ili pak “dulje će mi trajati” “teško ih nalazim”, “skupe su” i sl.

Liječnici upozoravaju da dijeljenjem jedne doze na dva dijela ništa nećemo uštedjeti, ali će djelovanje preparata sigurno biti znatno smanjeno, što je veoma opasno za kronične bolesnike.

Doza može biti umanjena, odnosno tableta prepolovljena, samo ako je to liječnik odobrio i po pravilu je riječ o tabletama koje imaju crtu po sredini, što znači da je i proizvođač predvidio tu mogućnost.

Sve ostalo znatno usporava liječenje, a najgore je kada se lijek prepisan odraslom pacijentu prepolovi pa se polovica daje djetetu.

Liječnici i ljekarnici posebno upozoravaju da nikada ne treba lomiti tablete koje imaju plastičnu opnu, odnosno specijalni film jer upravo on omogućava da pilula prođe kroz želudac te da se tek potom počne otapati. Kad uništimo taj film, sadržaj pilule dolazi u dodir sa želučanom kiselinom, što može izazvati veoma neugodne tegobe.


Komentari