IMATE CRIJEVNU VIROZU? U dva sata ona se širi na ostatak ukućana, a ovi savjeti mogu vam pomoći

magazin.net.hr

Lako se širi, a simptomi su povraćanje i proljev.

Ovih dana Zagreb je poharala crijevna viroza. Broj oboljelih vrtoglavo raste, a povraćanje i proljev zahvaćaju cijele obitelji. U dva, a najviše četiri sata, crijevna viroza sa samo jednog oboljelog proširi na ostatak ukućana. Dovoljno je da oboljeli dodirne kvaku da se virus udomaći u onom tko je tu istu kvaku dotakao nakon oboljelog.

Crijevna viroza je upala tankog i debelog crijeva, do koje dolazi uslijed povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u tijelu. Simptomi su mučnina, povraćanje, proljev, a može se pojaviti i temperatura.

Nadoknada tekućine i dijetalna prehrana

Ukoliko ste već češće u WC-u nego u krevetu ovi savjeti mogu vam pomoći u borbi protiv crijevne viroze.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Važno je paziti da tijelo ne dehidrira, što se može dogoditi vrlo lako. Želudac je iziritiran i ne podnosi hranu i piće, a sve što i uđe u tijelo brzo izađe zbog proljeva. Najbitnije je nadomjestiti tekućinu i elektrolite, odnosno minerale i soli. Pijte mlaku vodu i nezaslađene biljne čajeve u koje možete dodati malo soli kako bi tijelo zadržalo tekućinu, nadoknadilo elektrolite te spriječilo dehidraciju.[/box]

Ukoliko imate mogućnosti, dobro je napraviti čaj od svježeg đumbira – đumbir djeluje blagotvorno na upalu te će smiriti mučnine. Prehrana mora biti isključivo dijetalna. U prvih 24 sata neka to budu samo dvopek i štapići kako bi se probavni sustav rasteretio, a nakon toga birajte hranu bogatu sluzi poput riže te pileću juhu s mrkvom. Izbjegavajte bilo kakve masnoće.

Ako imate temperaturu, nemojte ju snižavati! Tijelo povećava svoju temperaturu jer ona uništava viruse, što je znak da se imunološki sustav bori. Crijevne viroze obično prođu same i nije potrebno otići liječniku. No, u slučaju da osjećati potpunu malaksalost nakon dva dana, obavezno odite Kliniku za infektivne bolesti gdje će vam dati infuziju- malaksalost je znak dehidracije.

Crijevna viroza kod djece i beba

Ukoliko se radi o djetetu možete mu davati iscijeđeni sok od mrkve i to svakih pet minuta po jednu žlicu kako ne bi došlo do još veće iritacije želuca i povratio njegov sadržaj. Nešto manji učinak može se postići i s mlakom vodom.

Simptomi kod dojenčadi su isti kao i kod starije djece, a znakovi dehidracije uz razdražljivost i plač, vrlo se jasno očituju kroz suha usta, crvene oči te uvučenu fontanelu na glavi.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Vrlo je važno pratiti bebino stanje jer kod jake dehidracije može doći do oštećenja mozga pa čak i do smrti. U slučaju jake dehidracije, to jest pri uočavanju bilo kojeg od simptoma dehidracije odmah se obratite pedijatru. Ukoliko dojite, preporuka je ne prekidati dojenje.[/box]

Liječnici savjetuju nastaviti s prehranom čim osoba počne podnositi hranu, što utječe i na kraće trajanje bolesti, odnosno njenih simptoma (povraćanje i proljev). Naravno, bira se najmanje prerađena hrana, poput povrća, voća i salata.

Komentari