KAKO IH NJEGOVATI? Suhe, oštećene i ispucale usne zimi

FOTO: HellaWella

Za ispucale usne ne možemo kriviti samo vanjsku hladnoću, već i unutarnju toplinu i suhi zrak.

Ispucale i grube usne također mogu biti uzrokovane mnogim drugim čimbenicima, kao što su nedostatak vitamina B, izloženost vjetrovitom vremenu ili jako slana hrana.

Usne u hladnim mjesecima mogu postati suhe i oštećene, a ponekad čak i bolne.

Ako želite ovo izbjeći, imamo nekoliko savjeta za vas.

usne

Što izbjegavati?

  1. Nemojte oblizivati ispucale usne, jer će to samo pogoršati situaciju. Vlaženje usnica na taj način, može privremeno pomoći, ali s vremenom će vaše usne postati još sušije. Na taj način možete jedino oštetiti zaštitnu barijeru i uzrokovati još veća oštećenja.
  2. Kada imate ispucale usne, izbjegavajte ruževe i sjajila. Čak i hidratantni ruž može dodatno isušiti vaše usne. Koristite balzam za usne koji pruža zaštitu od vanjskih utjecaja.
  3. Nemojte guliti i čupkati kožicu s usana. Na taj se način uklanja prirodna zaštita usana, a može doći i do otvorenih ranica koje se teško liječe i mogu dovesti do infekcije.
  4. Izbjegavajte balzam za usne koji sadrži mentol ili metvicu jer može dodatno nadražiti već ispucale i suhe usne te usporiti njihovo liječenje.
  5. Probajte se manje izlagati hladnoći i vjetru. Kada idete na hladno, stavite šal preko usta i tako ih zaštitite od hladnoće i vjetra.
  6. Izbjegavajte slanu i začinjenu hranu, kada imate ispucale usne. Takva će hrana dodatno pogoršati situaciju.
  7. Izbjegavajte proizvode za usne koji sadrže alkohol. Alkohol može ponekad biti sastojak u ružu za usne ili masti. To će samo dodatno isušiti već osjetljive usne.
  8. Izbjegavajte sokove od cijeđene naranče i limuna jer mogu dodatno oštetiti i iritirati usne.
FOTO: Buzzfeed
FOTO: Buzzfeed

Njega ispucalih usana

  1. Prije odlaska u krevet, primijenite vazelin ili melem na usne koji će ih navlažiti i smanjiti njihovo isušivanje.
  2. Svako jutro, pomoću čiste krpice ili ručnika lagano protljajte usne kako biste uklonili mrtve stanice kože.
  3. Krastavac izrežite na tanke kriške i prislonite ih na usne. Voda iz krastavca će prijeći na usnice te ih navlažiti i umiriti.
  4. Kako bi navlažili i omekšali usne, nježno nanesite sezamovo ulje koje je bogato vitaminima A, B i E. Sezamovo ulje možete zamijeniti maslinovim uljem.
  5. Napravite piling za usne od šećera i meda te ga lagano utrljajte na usne dok ne postanu meke. Na taj ćete način ukloniti mrtve stanice kože i dati usnama sjaj i mekoću.
  6. Pijte dovoljno vode i unosite u organizam vitamin B, željezo i esencijalne masne kiseline. Voda vraća usnama potrebnu vlagu koju gubi grijanjem u hladnim mjesecima.


Komentari