HVALEVRIJEDNA AKCIJA UDRUGE ‘SVE ZA NJU’: ‘Ne dozvoljavam da me rak slomi prije nego bude vrijeme’

FOTO: matrixworldhr.com

Od najčešćih dvojbi vezanih uz život s teškom bolešću nastat će praktični online priručnik, a pitanja svih zainteresiranih prikupljat će se do polovice studenoga.

‘Iza svakog oblaka vidim sunce’

Dragica je jedna od hrabrih žena koja se i danas bore sa zloćudnom bolešću. Majka je troje odrasle djece. Njezina se borba ponovila dva puta kada je operirala istu dojku; prvi put parcijalno, drugi put je odstranila cijelu, a trenutno je pod terapijom. Rak dojke prvi put joj je otkriven prilikom mamografije. Odstranjen je jedan dio dojke pri čemu je uslijedilo zračenje i terapija lijekovima. Kasnije je, kada se bolest vratila, sama otkrila kvržicu na istoj dojci, nakon čega je odmah operirana i dojka joj je odstranjena.

Podršku, kaže, nalazi prvenstveno u samoj sebi.

“Živim kao i obično, treniram 5-6 puta tjedno (trčanje, body pamp i folklor ). Vrlo sam aktivna i ne dozvoljavam da me rak slomi prije nego bude vrijeme.Vrlo sam pozitivna osoba i ne volim pričati o ružnim stvarima jer iza svakog oblaka vidim sunce”, kaže nam Dragica koja svim ženama koje se bore protiv raka dojke poručuje da ostanu pozitivne i aktivne jer se ništa osim načina i pogleda na život ne može promijeniti.

Pixabay
Pixabay

Praktični vodič s odgovorima na najčešća pitanja oboljelih i njihove okoline

Život s rakom dojke, od trenutka suočavanja s dijagnozom, kao i gotovo svakog dana nakon toga, sa sobom nosi brojna pitanja. Bolest mijenja svakodnevicu, navike, ritam i međuljudske odnose, a na sve njih teško je dobiti odgovore u trenutku najteže brige. Kako bi olakšala suočavanje s bolešću i snalaženje u novim životnim okolnostima, Udruga “Sve za nju” odlučila je pripremiti praktični vodič s odgovorima na najčešća pitanja oboljelih i njihove okoline, a postaviti ih mogu svi zainteresirani građani.

Znajući da teška bolest sa sobom nosi brojne izazove i nedoumice, kroz akciju simboličnog naziva “Pitaj sve – sve za nju”, udruga poziva građane da svoja pitanja o svim aspektima bolesti pošalju na mail adresu [email protected], ili poštom na adresu: Udruga “Sve za nju”, Ulica kneza Mislava 10, 10000 Zagreb.

Po isteku roka za prikupljanje pitanja, zaključno s 15. studenim, odgovore na ona najučestalija pripremit će stručnjaci onkolozi, koji će tijekom studenog i prosinca održavati i predavanja u Centru za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Online priručnik s odgovorima bit će dostupan na internetskim stranicama Udruge.

Kroz ovu akciju posebna pozornost želi se posvetiti ženama s metastatskim rakom, koji sa sobom nosi i najviše izazova, kako za oboljele, tako i za njihovu bližu, ali i širu okolinu.

“Želimo pomoći svim ženama koje su do jučer normalno živjele, da i sa svim promjenama koje donosi bolest, žive što je kvalitetnije moguće. Kroz rad Udruge svakodnevno se razmjenjuju pitanja i odgovori, što praktične, a što emotivne prirode, stoga smo odlučili odabrati ona najučestalija i pretvoriti ih u svima dostupan i pregledan digitalni priručnik. Zamislili smo ga kao svojevrsni – živi dokument – kojeg s vremenom možemo nadograđivati”, istaknula je predsjednica Udruge “Sve za nju” Almenka Balenović.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena, što upućuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Riječ je o poražavajućoj statistici koja u Hrvatskoj bilježi stalni trend rasta. Unatoč suvremenim metodama liječenja, u Hrvatskoj svake godine premine više od tisuću žena koje uđu u četvrti stadij bolesti.

Komentari

Komentari

loading...