Hrvati u borbi s ozbiljnim poremećajem: Oko 80 posto na prvu hospitalizaciju dođe kroz hitni prijem

Izvor: Pixabay

Jedan od najstarijih i najčešćih mentalnih poremećaja jest depresija. Nažalost, zbog proširenosti i često ozbiljnih posljedica (samoubojstva) danas je depresija jedan od najvažnijih poremećaja sa zdravstvenog gledišta.

Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja bez vidljivog razloga onesposobljuje osobu u svakodnevnom životu. Depresija nije bolest koja nestaje samo tako, ona može trajati mjesecima, pa čak i godinama, a upravo je prepoznavanje znakova i simptoma važno kako bi se unaprijedilo osobno zdravlje ili zdravlje najbližih.

Ova bolest još uvijek je tabu tema, a upravo se obilježavanjem Europskog dana borbe protiv depresije 1. listopda želi osvijestiti i informirati javnost, te boriti protiv stigmatizacije i diskriminacije oboljelih. Pored toga, cilj je i potaknuti ljude koji su oboljeli da potraže i dobiju potrebnu pomoć. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, depresija je postala drugi najvažniji svjetski zdravstveni problem, odmah iz kardiovaskularnih bolesti.

Oboljeli od depresije imaju dva puta veći mortalitet u odnosu na ostatak populacije, a između 30-50 posto pokuša izvršiti samoubojstvo, dok si čak 15 posto oboljelih uistinu i oduzme život. Ove brojke su uistinu zabrinjavajuće, stoga je izuzetno bitno da oboljeli dobije adekvatnu pomoć na vrijeme i naravno podršku najbližih. Osjećaj srama zbog nesposobnosti za rad i normalan život, veliki je problem zbog čega ova bolest ostaje neprepoznata do određenih neželjenih ishoda. Depresija ne bira, te se može javiti u bilo kojoj dobi, bez obzira na socijalni i financijski status.

Kada je riječ o Hrvatskoj, ono što je izuzetno zabrinjavajuće jest da Hrvati u borbi sa životnim problemima nastoje izaći na kraj korištenjem lijekova za smirenje i to u velikim količinama. Također, zbog učestalosti korištenja, recepti se pokušavaju dobiti na sve načine, a ono što je izuzetno važno naglasiti jest da ti lijekovi  ne rješavaju problem na duge staze. Stoga ne iznenađuje činjenica da oko 80 posto pacijenata na prvu hospitalizaciju dođe kroz hitni prijem, što znači da psihijatrijska pomoć nije pružena ranije. U Hrvatskoj je i oporavak u bolnici dulji nego u većini europskih zemalja, a alarmantna činjenica jest da broj oboljelih rapidno raste iz godine u godinu.

Ako sumnjate da ste depresivni ili netko od vaših bližnjih, nemojte se ustručavati potražiti pomoć istog trenutka, jer depresija nije slabost već bolest koja se može i mora liječiti! Brinite o sebi i čuvajte vaše mentalno zdravlje.


Komentari