HRANOM PROTIV BOLESTI: Ove namirnice najbolje štite od raka dojke

FOTO: verywell.com

Listopad je mjesec koji je u cijelom svijetu posvećen borbi protiv raka dojke, najučestalije kancerogene bolesti kod žena.

Na taj se način želi povećati svijest o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju te pružiti potpora oboljelim ženama. Godišnje se u Hrvatskoj pojavi oko 2.300 novih slučajeva žena s rakom dojke, a oko 900 žena izgubi bitku s ovom opakom bolešću.

Kako bismo bolje razumjeli kakva je to bolest, potrebno je znati da se rak razvija niz godina pod utjecajem okolišnih faktora (hrana) i genetskih predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju golem utjecaj na pojavu raka, pogotovo ako su isključeni genetski čimbenici.

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, znanstvenici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari koje se još nazivaju i slobodni radikali kolaju po cijelom organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih stanica.

Sustav obrane od slobodnih radikala nalazimo u antioksidansima koji štite zdrave stanice i pomažu tijelu izlučiti štetne tvari.

  • Vitamini C, E i β-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću:
  • Vitamin C: citrusi (naranče, grejp, limun…), bobičasto voće, rajčice, krumpir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika, prokulica
  • Vitamin E: orašasti plodovi i sjemenke, kikiriki maslac, kelj, jaja, ulje pšeničnih klica
  • β-karoten: mrkva, špinat, kelj, tikve, marelica

Polifenoli u zelenom čaju imaju antioksidativna svojstva, što bi moglo obrazložiti podatak da Japanci rijeđe oboljevaju od raka. Češnjak i lukovice, poput luka i poriluka, bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak.

Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) ijednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima umaslinovom ulju.

Zasićene masti životinjskog podrijetla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u kukuruznom i repičinom ulju te margarinu.

Stručnjaci procjenjuju kako je oko 20-60 posto smrtnih slučajeva uslijed raka uvjetovano načinom prehrane i pogrešnim stilom života pa uz gore navedene smjernice uključite i tjelesnu aktivnost ili vježbanje u onom intenzitetu koje vaš organizam može podnijeti.


Komentari