NIJE MIT: Ove namirnice možete jesti prije spavanja

FOTO: babyberryhurst.wordpress.com

Više ne morate buljiti u frižider u večernjim satima i pitati se “što biste smjeli jesti”.

Namirnice koje vam mogu pomoći da ugodnije zaspite, bez da se pritom brinete hoće li vam naštetiti griz ili dva, bilo zdravlju ili vašoj vječnoj dijeti.

1. Trešnje
Ovo voće jedan je od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji regulira naš biološki sat. Tijekom noči nas tjera na spavanje, a nedostatak melatonina tijekom dana dovodi na su stanje ‘budnosti’. Zbog toga se prije spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

2. Puretina
Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan općenito potiče spavanja pa je puretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti prije spavanja. Uživajte u purećim prsima s povrćem ili sendviču s puretinom i pecivom sa žitaricama.

3. Jasmin riža
Delikatesna riža blagog orašastog okusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo probavlja i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin riže prije spavanja prepolovilo je vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspu.


4. Žitarice sa složenim ugljikohidratima
Namirnice pune jednostavnih ugljikohidrata (razni keksi i kolači) nisu dobar izbor jela prije spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljikohidratima pun pogodak. Quinoa, ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljikohidratima. Slobodno ih kombinirajte s mlijekom koje (poput puretine) sadrži triptofan i poboljšava san, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

5. Banane
U sebi imaju magnezij i kalij koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljikohidrate koji će vam pomoći da zaspite.

6. Batat
Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljikohidrate koji potiču san, kalij koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti zbog čega je idealna za obrok prije spavanja.

7. Čaj od valerijane
Nije tajna da čaj od korijena valerijane smiruje tijelo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira prije spavanja. Sjajno djeluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

Komentari

loading...