HRANA BEZ ROKA TRAJANJA: Pogledajte koje namirnice možete konzumirati godinama (FOTO)

Pixabay

Neke namirnice gotovo se nikad ne kvare niti imaju rok trajanja.

Rok trajanja namirnica često može zbuniti. Velika količina hrane nepotrebno se baca, iako su te namirnice još uvijek potpuno dobre i sigurne za konzumaciju, piše Jutarnji. Naime, sljedeće namirnice nikad se ne kvare i na njima datume ne morate ni gledati.

1. Med

Med ima neograničen rok trajanja. Naime, iako može promijeniti boju ili se kristalizirati, i dalje će biti dobar za jelo.

Pixabay
Pixabay

2. Riža

Riža je još jedna od onih namirnica koje mogu dugo stajati na vašoj kuhinjskoj polici i biti jednako kvalitetna kao onog dana kad ste je kupili. To vrijedi za sve tipove riže, osim smeđe. Naime, smeđa riža nešto je sklonija kvarenju pa biste na njen datum roka trajanja ipak trebali pripaziti. Također je važno da kod skladištenja riže ovu zdravu namirnicu sačuvate od insekata.

Pixabay
Pixabay

3. Bijeli ocat

Možete kupiti veću količinu bijelog octa bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on doslovno može trajati vječno.

4. Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež jer se čuva u čistom alkoholu. Međutim, ipak biste trebali pripazite da se radi o pravom ekstraktu vanilije, a ne o umjetnom čiji je rok ipak nešto kraći.

5. Sol

Sol se, bez obzira na to bila ona morska ili kamena, ne može pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao onog dana kad ste je kupili.

Pixabay
Pixabay

6. Kukuruzni škrob

I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, no treba se čuvati dobro zatvorena na hladnom mjestu. Ako se zaliha kukuruznog škroba ne troši baš tako brzo, možete ju mirne duše nastaviti koristiti duže vrijeme.

7. Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svježim. Veća je muka spriječiti ga da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija, a jedino na što morate pripaziti jest to da ga držite podalje od vlage.

Pixabay
Pixabay

8. Alkoholna (žestoka) pića

Ne morate žuriti da dovršite onu bocu ruma – dobro zatvorena i na hladnom mjestu uskladištena boca žestice može trajati koliko god je potrebno. S vremenom žestoka pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.

Pixabay
Pixabay

9. Suhi grah

I suhi grah može stajati duže vrijeme. Međutim, u tom slučaju trebat će mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, naročito ako je stajao dvije do tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti svoj okus, ali ni nutritivnu vrijednost.

10. Instant kava

Instant kavu u hladnjaku možete čuvati zauvijek, bez obzira na to je li pakiranje otvoreno ili nije.

Pixabay
Pixabay

11. Javorov sirup

Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li je u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice.


Komentari