Gripa je ove godine jača i dulja: Evo gdje je uzela najviše maha

Pixabay

Opasnost nam prijeti od gripe, koja je ove godine ranije pokucala na vrata i mogla bi dulje trajati. Evo kakva je situacija s cjepivom i gdje je gripa uzela najviše maha.

U aktualnoj sezoni, od gripe je do sada oboljelo 638 osoba.

Taj broj u blagom je porastu, a najviše su na meti djeca predškolske dobi. “To je i očekivano, s obzirom da oni nisu preboljeli ni prethodnu sezonu pa nemaju imunitet na ove tipove virusa”, napominje Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nešto veći broj oboljelih je iz kontinenatalnog središnjeg dijela Hrvatske. Najveći broj oboljelih je iz Zagreba.

Oni koji se nisu cijepili, još stignu, ali samo kupnjom cjepiva u ljekarni. “S napomenom da je učinkovitost nešto možda slabija s obzirom da je sezona gripe već počela”, upozorava Nemeth Blažić.

Svi znamo da je kiseli kupus dobar za zdravlje, no ove detalje sigurno niste znali

Liječnici upozoravaju, visoka temperatura ne znači da se odmah treba trčati u bolnicu.

“Nakon dva do tri dana visoke temperature ili pojave simptoma kao što su loše opće osjećanje, nedostatak zraka, onda neka se tek jave doktoru”, kaže Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević. Promjene vremena ljudima ne idu na ruku, jer se gripa lakše širi.

Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače, a kraj se još ne zna, možda do Uskrsa, a možda i dulje ove sezone, piše Dnevnk.hr.


Komentari