GODINAMA ŽIVITE U ZABLUDI! Razbijanje mita o svinjskoj masti, evo zašto je morate koristiti!

Wiki

Svinjska mast godinama je nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njezin sastav narušava ljudsko zdravlje.

No, posljednja istraživanja idu u prilog masti. Štoviše, smatra se da je čak i zdrava za tijelo. Dakako kao i sa svime ostalim s masti ne treba pretjerivati, ali svakako zaslužuje biti dijelom svakog domaćinstva baš kao u vremenima naših baka.

Ovo su prednosti masti:

Po svojem sastavu svinjska mast je 40 posto zasićena masnoća dok je, primjerice, kokosovo ulje 85 zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg kolesterola.

U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu. Svinjska mast ima visoku točku vrelišta. Točnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzija. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca povećavaju prženjem. Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakondnevnih funkcija, ali u manjoj količini no što se kroz prošlost koristila.[/box]

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara duži osjećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.

Svinjska mast se vrlo često koristi i kao lijek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za njegu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Žene su nekoć također imale lijepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korištena je svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.


Komentari