GLAVNI RAZLOZI UMORA: Ovih pet namirnica konzumirate stalno, a zapravo vam ubijaju energiju (FOTO)

valleysleepcenter.com

Pokazalo se kako većina namirnica za kojima posežemo kako bi vratili energiju, zapravo izaziva suprotan učinak i ostavlja naše tijelo još umornije nego što je bilo.

Svatko od nas barem jednom u tijeku dana osjeti umor ili jednostavno pad energije, a tada uglavnom posežemo za raznim proizvodima za koje mislimo da će nas razbuditi i dati nam onaj “kick” da se trgnemo iz letargije. Ipak, pokazalo se kako većina namirnica za kojima posežemo kako bi vratili energiju, zapravo izaziva suprotan učinak i ostavlja naše tijelo još umornije nego što je bilo. Nutricionisti savjetuju da je najbolje pojesti šaku orašastog voća ili pak jabuku, dok mi, kako piše Daily Mail, uglavom konzumiramo ovih pet, u potpunosti pogrešnih, namirnica.

Kava

Kofein je broj jedan na listi pića koje konzumiramo kada osjetimo umor ili pad energije, ali to je u potpunosti pogrešno. Nutricionistica Zoe Bingley-Pullin pojašnjava zašto je kava loš izbor. “Ne samo da je kava diuretik, ona zaustavlja apsorpciju tekućine i izlučuje željezo iz organizma. Iako će kofein kratkoročno povećati vašu energiju, to će se brzo smanjiti te ćete za sat vremena biti još umorniji nego prije kave”.

kava šalica kave

Energetska pića

Mnogi kada osjete umor posežu za energtskim napicima, a oni su kao i sva ostala gazirana pića jako loši za podizanje energije. Loši su jer sadrže mnogo kofeina i velike količine šećera, iznimka nisu ni dijetna bezalkoholna pića jer i ona također u sebi imaju šećer i sastav koji naš organizam mora još aktivnije razgraditi. “Vaša jetra će se aktivirati kako bi aposrbirala sve negativne sastojke te ćete se ubrzo osjećati umornijima”, objašnjava nutricionistica.

Bijeli kruh

Neki umor ili pad energije pokušavaju zaustaviti hranom, to jest bijelim kruhom ili bijelom tjesteninom. No, to također neće puno pomoći jer obje namirnice sadrže visoki glikemijski indeks koji uzrokuje nagli porast šećera u krvi, a on potom brzo pada.

Brza hrana

Puno puta pomislimo kako je umor zapravo razlog gladi, a kako često nemamo vremena za kuhanje, posežemo za brzom hranom i nezdravim namirnicama, kao što su hamburgeri, čipsevi i slično. To također nije dobra odluka jer ćemo nakon konzumacije te hrane biti još umorniji, a usput i nagomilavamo kalorije koje se potom talože, a mi se debljamo. Nutricionistica stoga preporuča, umjesto brze hrane, jabuku ili orašasto voće.

pixabay.com
pixabay.com

Slatkiši

Također, slatkiši su izuzetno loš odabir jer djeluju samo kratkoročno. Iako nam se zna učiniti kako nam slatkiši malo dignu energiju, taj osjećaj je zapravo lažan jer osjetimo samo kratki nalet energije. Šećer koji unosimo u hrani daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji oreksina. Posljedica je ta što ubrzo nakon jela nastane nedostatak oreksina i to nas čini umornima i pospanima.


Komentari