Gel za dezinfekciju možete napraviti kod kuće: Pogledajte kako

Pixabay

Prošli tjedan trgovine, samo u SAD-u, zabilježile su porast potražnje gelova za dezinfekciju ruku za 1.400 posto zbog čega su neki čak limitirali prodaju, piše Daily Mail. Dobra vijest – možete ih i sami napraviti.

Amazon je čak zabranio prodaju kod 10.000 korisnika koji su napuhavali cijene s rastom prodaje takvih proizvoda – zbog panike oko korona virusa. Zdravstveni stručnjaci savjetuju redovito pranje ruku običnim sapunom i vodom te ističu kako je to najbolji način za borbu protiv svih virusa i zaraza, uključujući i korona virus. Ipak, u slučaju kada vam voda i sapun nisu dostupni, gel na bazi alkohola puno će pomoći.

“Kućno izrađeni gelovi za dezinfekciju ruku jednako su učinkoviti kao i kupovni, sve dok koristite preporučeni postotak alkohola. To je ujedno i dobar način za borbu protiv pojedinaca željnih profita koji sad napuhavaju cijene takvih proizvoda” ističe dr. David Agus.

Nastavlja kako kućni gel treba sadržavati najmanje 60 posto alkohola, a savjetuje kako bi pritom valjalo koristiti izopropilni alkohol. Ako ga nemate – i etanol će poslužiti svrsi. Kako biste zaštitili kožu od negativnih učinaka alkohola, u sredstvo bi trebalo dodati gel aloe vere te nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi miris bio privlačniji.

Za izradu kućnog gela trebat će vam 2/3 šalice alkohola koji ćete umiješati u većoj posudi s 1/3 šalice gela aloe vere te 5 – 10 kapi esencijalnog ulja po izboru. Smjesu možete preliti u bočicu kako biste ga uvijek imali pri ruci kada izlazite iz kuće. Ako je dobro pripremljen i čvrsto zatvoren u spremnik, može trajati tjednima.

Pogledajte kako napraviti gel:

 

“Ako ste ga dobro napravili, učinkovit je kao i sapun s vodom. Znamo da djeluje, samo pazite da sadrži dovoljno alkohola” ističe dr. Stephen Morse, epidemiolog sa Sveučilišta Kolumbija u New Yorku. Stručnjaci se slažu kako gel mora sadržavati najmanje 60 posto alkohola, iako postoje i oni koji preporučuju verzije koje uopće ne sadrže alkohol nego se izrađuju od ulja lješnjaka i čajevca.

Za dobivanje takvih gelova, gel aloe vere treba pomiješati sa žličicom ulja lješnjaka te pola žličice ulja čajevca, kapljicom ulja vitamina E i nekoliko kapljica esencijalnog ulja. Smatra se kako su lješnjak i čajevac učinkoviti u borbi protiv bacila, a vitamin E daje vlažnost mješavini.


Komentari