Evo zašto nikada ne smijemo vodu prokuhati dva puta

Pixabay

Često se svima zna dogoditi da uključimo kuhalo da prokuhamo vodu, potom nas nešto omete, voda se ohladi, a mi je ponovno prokuhamo…No, ovo je jako opasno, vrlo štetno, i nikako ne bi smjeli ovo raditi.

Prokuhavanjem vode ista postaje sigurnija za piće jer tzv. hlapljivi spojevi i pojedini plinovi isparavaju, ali, kada se prokuha dva puta, njen kemijski sastav se mijenja, a zdravi minerali postanu štetni. Prema pisanju Healthy Food Teama, na ovaj način nastaje i kamenac u kuhalu koji se pretvara u kalcij koji je jedan od glavnih uzročnika’kamena’ u bubregu.

Nitrat

Nitrati se nalaze na cijeloj Zemlji, i u vodi, i u zraku i u tlu, ali nitrat postaje opasan kad je izložen visokim temperaturama – poput prokuhane vode. Visoke temperature ih pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se dovodi u vezu s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Fluorid

Fluorid u vodi predstavlja rizik za naše zdravlje, pogotovo na neurološki i kognitivni razvoj djece. Environmental Health Sciences objavio je studiju koja je dokazala kako je prisutnost fluorida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece; povezan je i s nižom stopom plodnosti.

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je najveća opasnost u vodi arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima.


Komentari