Evo što će vam se dogoditi ako jedete srebrne kuglice s kolača

foto: wikimedia.commons

Za vrijeme Božića mnogi ljudi ukrašavaju kekse i kolače s malenim, srebrnim kuglicama, no postavlja se pitanje kako one mogu utjecati na naše zdravlje. 

Srebrne kuglice kojim se ukrašavaju torte, keksi i kolači službeno se nazivaju srebrni dražeeji. Zanimljivo, američka agencija za hranu FDA još od davne 1906. godine preporučuje da se one ne jedu te da se koriste samo u svrhu dekoracije.

Što znamo o srebru

Ljudski organizam svakodnevno je izložen jako malim razinama srebra, koji se u malim količinama nalaze u hrani i vodi koju pijemo. Većina srebra prođe kroz naše tijelo (debelo crijevo) unutar tjedan dana i nema nikakvog štetnog utjecaja na nas. U slučaju da smo izloženi velikim količinama srebra duže vremensko razdoblje, bilo mjesecima ili godinama, naša bi koža i organi poprimili sivu ili sivo-plavu boju.

Ta promjena boje ostala bi trajna, no zanimljivo ne bi imala utjecaja na naše zdravlje, tvrdi FDA. Ipak, ta agencija ne preporučuje da u organizam unosite bilo kakav oblik srebra, pa tako ni srebrne kuglice. Na vama je da odlučite hoćete li ih jesti ili ćete ih ipak ukloniti sa slastice koju namjeravate pojesti.


Komentari