Evo što će vam se dogoditi ako jedete srebrne kuglice s kolača

61
foto: wikimedia.commons

Za vrijeme Božića mnogi ljudi ukrašavaju kekse i kolače s malenim, srebrnim kuglicama, no postavlja se pitanje kako one mogu utjecati na naše zdravlje. 

Srebrne kuglice kojim se ukrašavaju torte, keksi i kolači službeno se nazivaju srebrni dražeeji. Zanimljivo, američka agencija za hranu FDA još od davne 1906. godine preporučuje da se one ne jedu te da se koriste samo u svrhu dekoracije.

Što znamo o srebru

Ljudski organizam svakodnevno je izložen jako malim razinama srebra, koji se u malim količinama nalaze u hrani i vodi koju pijemo. Većina srebra prođe kroz naše tijelo (debelo crijevo) unutar tjedan dana i nema nikakvog štetnog utjecaja na nas. U slučaju da smo izloženi velikim količinama srebra duže vremensko razdoblje, bilo mjesecima ili godinama, naša bi koža i organi poprimili sivu ili sivo-plavu boju.

Ta promjena boje ostala bi trajna, no zanimljivo ne bi imala utjecaja na naše zdravlje, tvrdi FDA. Ipak, ta agencija ne preporučuje da u organizam unosite bilo kakav oblik srebra, pa tako ni srebrne kuglice. Na vama je da odlučite hoćete li ih jesti ili ćete ih ipak ukloniti sa slastice koju namjeravate pojesti.Komentari