Evo kako hrana utječe na dužinu i kvalitetu sna

FOTO: Paty M's Nutrition World

Ono što jedemo utječe na sve aspekte naših života, pa tako i na dužinu i kvalitetu našeg sna te osjećaj nakon buđenja.

Postoje namirnice koje znanstveno dokazano pozitivno djeluju na kvalitetu sna, ali i hrana koju bismo svakako trebali izbjegavati prije odlaska u krevet.

  • Prije spavanja – med i mlijeko!

Sjećate se bakinog savjeta da je dobro popiti šalicu toplog mlijeka s medom prije spavanja? Sad je i znanstveno dokazan jer mlijeko i mliječni proizvodi sadrže triptofan – esencijalnu masnu kiselinu koja potiče proizvodnju melatonina – neurohormona zaduženog za uspavljivanje, ali i seratonina, važnog u REM fazi sna, čija nedovoljna količina može uzrokovati nesanicu. Osim mlijeka, visoke količine triptofana nalaze se i u medu, orašastim plodovima, banani, ribi…

  • Ugljikohidrati za kvalitetan san

Hrana bogata ugljikohidratima, u sinergiji s mliječnim proizvodima, također povećava razinu triptofana u krvi. Stoga slobodno prije odlaska na spavanje pojedite zdjelicu mlijeka sa žitaricama, jogurt s nekoliko krekera ili kruh s malo sira.

  • Ne idite na spavanje gladni

Manja količina hrane u želucu može vam pomoći da lakše zaspete. Naime, ako legnete gladni, razmišljanje o hrani samo će vas još više razbuditi. Ipak, neka zalogaji prije odlaska na spavanje budu maleni kako ne bi opteretili vaš probavni sustav.

  • Budite svjesni skrivenog kofeina

Dobro je poznato kako šalica kave navečer može poremetiti san. No, čak i umjerena količina kofeina može uzrokovati poremećaje u spavanju, pa nemojte podcijeniti utjecaj kofeina u njegovim slabije poznatim izvorima poput čokolade, kole, čaja i dekofeinizirane kave, kao i u nekim lijekovima (protiv bolova, za mršavljenje, diuretika). Za bolji i kvalitetniji san, izbjegavajte bilo kakve izvore kofeina 6 sati prije odlaska na spavanje.

  • Preskočite noćnu čašicu alkohola

Iako alkohol možda može pomoći da lakše zaspete,  s druge strane on može uzrokovati i češća buđenja noću, nemiran san, glavobolju, noćno znojenje i noćne more. Za kvalitetniji san noću, izbjegavajte alkohol 6 sati prije odlaska na spavanje.

  • Izbjegavajte tešku i začinjenu hranu

Odlazak na spavanje s punim želucem može uzrokovati nelagodu jer se probavni sustav usporava prilikom odlaska na spavanje. Teški obroci, proteini i masti mogu uzrokovati i žgaravicu, kao i začinjena hrana. Istraživanja su pokazala kako osobe koje često konzumiraju tešku i brzu hranu, osim debljanja, pokazuju i narušene cikluse spavanja. Teške i začinjene obroke konzumirajte najmanje 4 sata prije odlaska na spavanje, a ‘fast food’ izbjegavajte.

  • Smanjite unos tekućine nakon 20 sati

Tijekom dana je veoma važno održati tijelo hidratiziranim, no prije odlaska na spavanje poželjno je smanjiti unos tekućine. Time ćete osigurati neprekinuti san, umjesto čestih noćnih posjeta toaletu.

  • Cigarete ne djeluju opuštajuće

Nikotin je stimulans sa sličnim djelovanjem kao i kofein. Izbjegavajte pušenje generalno, a posebno prije odlaska na spavanje, ako se ne želite buditi u toku noći.

Novi Spring Relax & Sleep svojim snažnim biljnim kompleksom s dokazano umirujućim djelovanjem (pasiflora, valerijana i kamilica), osigurava opuštanje tijela prije odlaska na spavanje te pomaže kod lakšeg i bržeg usnivanja zahvaljujući melatoninu, neurohormonu ključnom za usnivanje.


Komentari