E-cigarete nisu nimalo bezopasne, smatraju stručnjaci: Evo na što najviše utječu

Pixabay

Nova studija upućuje na promjene koje se događaju u funkcioniranju kardiovaskularnog sustava uslijed pušenja elektroničkih cigareta, čak i ako one ne sadrže nikotin, prenosi Index. 

Studija koju je jučer objavio časopis Radiology ustvrdila je da pušenje e-cigareta privremeno utječe na funkcioniranje krvnih žila zdravih osoba, javlja CNN.

Primjerice, uz pomoć MRI skeniranja otkrivene su promjene u krvnom toku nožnih bedrenih arterija nakon pušenja samo jedne e-cigarete.

Stručnjaci nisu mogli odrediti koja je kemikalija potakla promjene koje su uočili.

Rezultati studije 

“Nakon nekoliko minuta sve se vraća u normalu. Moglo bi se reći da se ništa ne događa”, rekao je autor studije i profesor radiologije i biofizike na Medicinskom fakultetu Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji Felix W. Wehrli.

“No ako netko puši e-cigarete redovito, postoji mogućnost da se nakon određenog vremena stvari neće tako brzo vraćati u normalu i one mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu. Ipak, za tako nešto potrebno je pariti godinama”, dodao je.

Ovo je posljednja u nizu studija koje za cilj imaju mjeriti utjecaj e-cigareta na srce, krvne žile, pluća i mozak. Usprkos tome, riječ je o znanstvenom istraživanju koje je još uvijek u početnoj fazi i prvenstveno se radi u laboratoriju ili na životinjama.

Jedna studija iz svibnja dokazala je, primjerice, da pojačivači okusa u e-cigaretama mogu izazvati toksične efekte, uključujući manju mogućnost preživljavanja kardiovaskularnih stanica i pojačan rizik od upala.

“Uporaba e-cigareta je u porastu, a istovremeno imamo sve više dokaza koji upućuju na njihovu potencijalnu štetnost. Pored nikotina, aditivi iz e-cigareta također mogu biti uzrokom kardiovaskularnih bolesti kod mladih koji ih sve više konzumiraju”, tvrde liječnici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu.

Istraživanje još uvijek u početnoj fazi 

Iako stručnjaci odavno smatraju da je pušenje e-cigareta manje opasno za zdravlje od pušenja klasičnih, liječnici upozoravaju da se još uvijek premalo zna o potencijalnoj toksičnosti pojačivača okusa, čestica, teških metala i drugih sastojaka e-cigareta.

“Nitko ne zna kako na pluća utječe neprestano udisanje i izdisanje aerosoliziranog propilenskog glikola i glicerina. Iskreno, još uvijek smo u fazi eksperimenta i rezultate ćemo znati tek nakon nekoliko godina”, rekao je dr. Robert Jackler prilikom saslušanja u Kongresu.

“Još uvijek ne znamo kakav utjecaj kemikalije iz e-cigareta mogu imati na pluća uslijed čestog konzumiranja. Nema sumnje da je pušenje e-cigareta manje štetno od klasičnog pušenja, no to ne znači istodobno da nije opasno po zdravlje čovjeka”, dodao je.


Komentari