Dugo vas muči prehlada? Ovo su simptomi koji govore da je po srijedi nešto ozbiljnije

Pixabay

Kad je u pitanju prehlada, postoje dvije vrste ljudi. Oni koji zbog kašlja odu kod doktora nakon dva dana i oni koji ga ignoriraju i govore da im je nešto u grlu, rekla je njujorška doktorica Shanna Levine.

Dodaje da mnogi misle da je ‘čudan’ kašalj samo prehlada i da nije riječ o nečem ozbiljnom. I ne žele otići kod doktora. Jedno istraživanje iz 2015. pokazalo je da se čak 43 posto ispitanika liječi samo i sami si postavljaju dijagnozu, umjesto da posjete stručnjaka. Zato donosimo niz simptoma zbog kojih biste trebali ipak posjetiti pravog doktora, a ne samo doktora Google, piše Gloria.hr. 

Traje, i traje, i traje

Iako tri tjedna djeluje jako puno, sasvim je normalno da prehlada potraje 21 dan. No, ako kašalj traje duže od tri tjedna, to može biti zabrinjavajuće, rekla je doktorica. Dugotrajni simptomi mogu biti znakovi astme, upale pluća ili neke druge plućne bolesti. U tom periodu od tri tjedna vaši simptomi bi se trebali stabilizirati, a onda i potpuno nestati.

Još gori simptomi

Ako ste imali simptome gripe, te vam je bilo bolje, no onda su se oni vratili s većom temperaturom i kašljem, vrijeme je za doktora. Levine kaže kako je u pitanju možda ‘sekundarna infekcija’, a to može biti sve, od bronhitisa do upale pluća. Što god da je, posjet liječniku nemojte odgađati.

Čudna boja sline

Nakon što ste ispuhali nos, primijetili ste da vam je slina iz nosa čudne boje. Ovo je znak da se u vašem tijelu događa nešto neobično i da je najvjerojatnije posrijedi neka infekcija. Brzo kod doktora.

Svrbež i suzenje očiju

Ako vam oči non stop suze, postoji šansa da imate alergiju, a ne samo običnu prehladu. Ponekad je teško vidjeti razliku. Ostali simptomi alergije su osip, oticanje jezika, vrtoglavica, grčevi u želucu…

Gubite težinu

Ako ste primijetili ozbiljniji gubitak kilograma, a niste na dijete i prehrana vam je i dalje ista, riječ je o nečem ozbiljnijem. Gubitak težine plus simptomi prehlade mogu biti znakovi hipertireoze, maligne bolesti, bakterijske infekcije, pa čak i HIV-a, rekla je doktorica.

Teško disanje

Kašalj je čest simptom prehlade, no ako teško dišete, te je on popraćen stezanjem u prsima, možda je riječ o napadu astme, smatra doktorica. Astmu obilježava i povećano nakupljanje sluzi u bronhima koja onda dodatno sprečava normalno disanje. Nedostatak zraka, fućkanje, odnosno sviranje pri disanju… Crveni alarm i trk kod doktora.

Bol i jak pritisak

Također trebate biti oprezni ako imate bolove ili pritisak u određenom dijelu tijela. Ako primijetite da lošije čujete, osjećate bol u uhu ili iz njega izlazi iscjedak, to su razlozi da vidite doktora.


Komentari