‘DORUČAK ZA MAMURNE’: Ponuda koju bi trebao imati svaki hrvatski ugostitelj, evo i zašto

Pixabay

U borbi protiv mamurluka.

Prosinac je mjesec kad mnogi popiju koju čašicu više. Čašica više za sobom vuče i omraženi mamurluk s kojim se moramo nositi. Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da se konzumacija alkohola u prosincu, tj. za vrijeme blagdana povećava za čak 40%. što posebice veseli ugostitelje čiji se prihodi povećavaju jer- sve dok gost dobro jede i pije promet neće opadati.

No, što s gostom koji je popio tu kobnu čašicu više? Svatko tko se jednom napio i doživio mamurlak postavio si je i pitanje- “Što učiniti da ova bol u glavi prestane, da nestane mučnina?”. Upravo u ovom trenutku bi se trebao uključiti ugostitelj. Kako? Pa nahraniti čovjeka! Svojim mamurnim gostima ugostitelj bi trebao prvog dana nove godine ponuditi obroke koji će ih vratiti u život.

Ugostiteljima bi ovo mogla biti odlična ideja

Mamurluk se može izbjeći jedino ako ostanemo na čašici – dvije, no s obzirom da tijekom blagdana to čine rijetki, fokusirajmo se na novi ugostiteljski trik za ublaživanje mamurluka.

Naime, mnogi restorani u svijetu u svojim ponudama imaju “Doručak protiv mamurluka”, New York ima čak listu restorana u kojima se može “liječiti” poslije burne noći. Zašto onda hrvatski ugostitelji ne bi ponudili mamurnom puku dobar doručak?

Kreiranje ponude “protiv mamurluka” nije previše zahtjevno. Bitno je poznavati namirnice koje pomažu u borbi protiv mamurluka, kako bi gostima zaista mogli pružiti kvalitetan povratak u svakodnevnicu.

Namirnice za atraktivan doručak

Possector.hr  predlaže nekoliko namirnica i mogućnosti za spravljanje “doručka protiv mamurluka”.

Svježe iscijeđeni voćni sok – Neka svježi sok bude prvi koji ćeš servirati svom mamurnom gostu. Razina šećera u krvi je naglo opala nakon konzumacije alkohola, te dodatno pogoršala mamurluk. Upravo iz tog razloga je konzumacija voćnih sokova jedan je od najboljih načina borbe protiv mamurluka. Voćni sokovi od naranče, brusnice ili jabuke će podići razinu šećera u krvi, te nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Juha s puno povrća. Poželjno je da je prva hrana bude jušna i lako probavljiva kako bi se organizam brže pročistio, te da je puna vitamina, kako bi brže ozdravio. Juhe su idealan izbor za početak dana.

Sendvič s tunjevinom. Tunjevina je puna hranjivih tvari, a istraživanja su pokazala kako je ujedno i jedna od najboljih namirnica za nadomještanje izgubljenih vitamina iz tijela.
Ugostiteljski marketing lijecenje od mamurluka juha

Engleski doručak. Onima kojim treba malo jači doručak preporuči engleski doručak. Sastojci engleskog doručka mogu varirati, ali nekoliko se osnovnih namirnica uvijek moraju naći na pladnju da bi se obrok mogao nazvati engleskim doručkom. Primjerice, jaja napravljena u obliku kajgane, pržena slanina, kobasica, gljive i prepečeni tost nužni su dijelovi ovog doručka. Jaja u sebi sadrže cistein, amino kiselinu koja je efektno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt oksidacije etanola, tako da će ova namirnica svakako dobro doći.
Ugostiteljski marketing lijecenje od mamurluka engleski dorucak

Kruh – Integralni kruh pun je vitamina B i masnih kiselina koje će pomoći u detoksikaciji jetre i izlječenju tijela. Također će apsorbirati višak alkohola što je, naravno, jedan od najboljih načina za borbu protiv mamurluka. Obavezno serviraj šnitu integralnog kruha s juhom od povrća.

Đumbir – U svim svojim oblicima đumbir pomaže pri olakšavanju mučnine, a isto tako djeluje i kao odličan protuupalni lijek. Slatko piće ili čaj gosta začini s malo đumbira, ili ponudi ukusnu juhu od đumbira s mrkvom. Ovaj pikantni začin će blagotvorno djelovati na tijelo i pomoći će da se mamurluk prebrodi.

Banane – Banane su pune kalija i magnezija, dva minerala koja se gube u organizmu dok se pije alkohol, što može uzrokovati jak umor. Nedostatak kalija uzrokuje povraćanje, izaziva grčeve i mučninu, tako da banana uveliko može pomoći u borbi protiv jutarnjeg mamurluka. Banana u svom izvornom obliku ili napitak od banana će gostu pomoći da se osjeta mnogo bolje.

Aspirin – Serviraj svom gostu za svaki slučaj i jedan aspirin protiv bolova uz svjež sokić, čašu vode ili čaj.

Tako jednostavno, vrlo atraktivno, a rezultati mogu biti odlični na obostranu korist- zadovoljan ugostitelj, sretan i manje mamuran gost.

 

 

 


Komentari