DOGAĐA VAM SE ČESTO? Što napraviti kada vas obuzme napadaj gladi

www.pexels.com

Prvo trebate sačekati, a potom razmisliti zašto vam se to događa.

Strpljen – spašen. Tako je slično i kod prehrane i iznenadnih napadaja gladi između obroka. Istraživanja su pokazala kako da, ukoliko se strpimo 10 – 15 minuta, želja za hranom prođe.
U psihologiji se to naziva morskim valom: kada želja za hranom dođe do vrhunca, smanjuje se. Međutim, kako biste se riješili čestih napadaja gladi, najbolje je spriječiti njihovu pojavu.

1. Zapitajte se – je li riječ o fizičkoj ili emocionalnoj gladi?
Iza potrebe za hranom često se kriju teška emocionalna stanja, stres, tjeskoba, ljutnja ili usamljenost. Ako jedete radi utjehe, trebali biste se suočiti sami sa sobom i riješiti ono što vas muči.

2. Ne preskačite obroke
Vrlo je važno redovito jesti. Međutim, u pravu ste ako kažete da ne treba jesti puno. Međuobroci bi se trebali sastojati od jogurta, voća, orašastih plodova i sjemenki.

3. Ne držite u kući hranu koju ne biste trebali jesti
Ako vas čipsevi dovode u napast, radije ih nemojte kupiti, a kupnju nikada ne obavljajte gladni. Tako ćete u trenucima krize imati manje težak izazov, jer će te si, pomno birajući hranu za hladnjak, olakšati situaciju.

4. Slatkiše i ostale poslastice možete jesti, ali u primjerenoj količini
Radi se o jako jednostavnom savjetu – umjesto da kupite veliko pakiranje čokolade, kupite malo. Dakle, slatkiše i sve stvari koje su vam drage ne trebate u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane, već ih svesti na razumnu mjeru.

5. Kad jedete u društvu lako padate u iskušenje?
Na večere u restorane ili s prijateljima nemojte ići jako gladni. Vrlo je mudro prije odlaska pojesti tanjur juhe ili neko lagano predjelo. Uz to, izbjegavajte visokokalorična predjela s umacima i alkohol, piše Ordinacija.hr. 

>>>TOP 6 RAZLOGA zbog kojih još uvijek niste vitki

 

Komentari