DOBRI SAVJETI Evo kako možete biti sigurni da ste uklonili pesticide s hrane

pixabay.com

Iako voće i povrće smatramo zdravima, važno je znati da je 90 % onoga što nalazimo na policama supermarketa špricano opasnim pesticidima. 

Kako bismo svoj obrok napravili zdravijim, važno je sa voća i povrća koje konzumiramo odstraniti za zdravlje štetne pesticide. Zeleno povrće nije dovoljno samo staviti ispod mlaza vode. Pogotovo ako se radi o zelenoj salati ili zelju, njihove je listove potrebno prati u sudoperu koji je napunjen vodom, u koju se stavi i dvije žlice sode bikarbone. Pesticide je moguće isprati i octom, tako da na dvije šalice vode ide pola šalice destiliranog bijelog octa.

Međutim, najprirodniji način kojim se možete riješiti pesticida sa svoje hrane je kombinacija soli i limunovog soka. Potrebno je staviti u posudu s vodom jednu žlicu soli te iscijeđeni sok jednog limuna. Voće ili povrće stavite u posudu i pustite ga da stoji 10 – 15 minuta. Nakon toga ga isperite pod mlazom vode.

Važno je znati da se pere svo voće i povrće, pa čak i ono s korom koju ne jedemo, jer se pesticidi lako prenose rukama i nožem. Pesticida najviše ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. 

>>>Želite uzgojiti vlastito voće i povrće, a nemate gdje? Javite se za svoj dio Gradskih vrtova

Komentari