Dobra je za kuhinju, ali i za ogledalo: Evo koje su sve prednosti svinjske masti

Svinjska mast čarobna je i zapostavljena namirnica iz vremena naših baka, koja je danas nepravedno zanemarena, iako su njene prednosti višestruke. Primjerice, mast ne može zamijeniti niti jedna krema koju možete pronaći po drogerijama. Rješava gotovo sve probleme s kožom, odlična je za njegu kose, kože i lica.

Izvrsna je za suhu kosu, korištenje maski od masti pretvara je u lepršavu i bujnu, a najbolje ju je neposredno prije pranja nanijeti na suhu kosu pa isprati čajem od kamilice. Prištevi na licu, ispucale pete, koža ruku. Namažite se domaćom masti i zaboravite na ove probleme. Svinjska mast odlična je i za lijepu, sjajnu kožu lica.

No, posljednja istraživanja idu u prilog masti. Štoviše, smatra se da je čak i zdrava za tijelo. Dakako kao i sa svime ostalim s masti ne treba pretjerivati, ali svakako zaslužuje biti dijelom svakog domaćinstva baš kao u vremenima naših baka.

Po svojem sastavu svinjska mast je 40 posto zasićena masnoća dok je primjerice kokosovo ulje 85 zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg kolesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

Svinjska mast ima visoku točku vrelišta. Točnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzija. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca povećavaju prženjem. Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakondnevnih funkcija, ali u manjoj količini no što se kroz prošlost koristila. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara duži osjećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.


Komentari