DJELUJMO PREVENTIVNO! Humanitarna akcija za borbu protiv raka pluća

FOTO: Flickr

Grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća disanja organiziraju gala večeru u okviru jedne od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj.

Humanitarna akcija Otkrij na vrijeme najavljena je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u povodu Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća – KOBP.

Glavni poticaj za pokretanje akcije je zabrinjavajući broj od 3.000 novooboljelih i gotovo jednak broj umrlih od karcinoma pluća godišnje. Cilj je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti.

FOTO: Zagreb.hr
FOTO: Zagreb.hr
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. [/box]

Gala večera u hotelu Westin uz nastupe hrvatskih glazbenika

Večera će se održati u četvrtak, 24. studenog 2016. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin, s početkom u 19 sati. Uz specijalitete chefova hotela, večer će uveličati i nastupi renomiranog hrvatskog glazbenika Gibonnija, talijanskog opernog pjevača Rinalda Zulianija, novosadskog kvarteta The Frajle i gosta iznenađenja, a učenici Opće privatne gimnazije izvest će prigodnu predstavu.

Gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je prisutne i naglasio da je broj oboljelih i umrlih zabrinjavajući te da je vrijeme da zajedno napravimo sve što možemo.

“Ako je tako teško smanjiti broj pušača, možemo barem preventivno djelovati na način da bolest otkrijemo u ranoj fazi. Podržavajući ovu hvalevrijednu akciju pomoći  ćemo u nabavci potrebnog uređaja za pulmološki odjel u KBC Rebro, kojim će se mnogim oboljelima spasiti život”, rekao je gradonačelnik, te pozvao sve da se priključe i daju svoj doprinos ovoj akciji.

Nadovezao se na to i akademik Miroslav Samaržija.

“Akcijom Otkrij na vrijeme prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, na godišnjoj razini omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, a nema ga u Hrvatskoj. Većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, a tada je već prekasno. Odazivom na humanitarnu večeru, kao važnog dijela akcije Otkrij na vrijeme, činite veliki korak k unapređenju ukupnog zdravlja, ali i zdravlja vas i vaših bližnjih”,  izjavio je akademik Miroslav Samaržija, Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Uključite se u humanitarnu akciju

Akcija će trajati od 16.11. do kraja godine, a svi zainteresirani mogu se prijaviti i rezervirati svoje mjesto u Westinu putem agencije Penta d.o.o. uplatom na broj žiro računa: HR0724020061100058375 ili kontaktiranjem Jasenke Vučetić na kontakt broj 091 2015 952. Cijena pojedinačne ulaznice za večeru u iznosu od 1.000 kuna izravna je donacija za nabavku CT uređaja.

Osim odazivom na humanitarnu večeru, možete se uključiti u akciju i uplatom donacije na račun Zaklade Hrvatska kuća disanja, na broj žiro računa akcije: HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka) ili pozivom na broj telefona 060 9006 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om).


Komentari