DAN KADA SE RODILA MODA: Danas slavimo 133 godine Coco Chanel (VIDEO)

Wikimedia

Smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću.

Gabrielle ‘Coco’ Chanel, rođena u Saumuru 19. kolovoza 1883., francuska modna kreatorica i pionirka u svijetu mode. Smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću. Imala je niz ljubavnika i prosaca, ali se nikada nije udala.

Pretvorila je pariški hotel Ritz u svoj dom, gdje je živjela preko 30 godina. Tamo je stanovala čak i tijekom nacističke okupacije Francuske, a posebno je napadana zbog toga što je imala nacističkog oficira za ljubavnika. To su joj Francuzi teško oprostili, iako je rehabilitirala svoj ugled nakon što je završio Drugi svjetski rat. Osim stana poviše butika u Rue Cambon, imala je i vilu La Pausa u gradiću Roquebranu na francuskoj rivijeri.

Portretirana je na filmu i u kazalištu gdje je napravljen mjuzikl, a glavnu ulogu tumačila je Katharine Hepburn. Posljednje godine života provela je u švicarskom gradu Lausanni, u čijem hotelu Ritz i umire 1971. godine. Imala je 88 godina. Tamo je i pokopana, a grob joj okružuje pet kamenih lavova. Nakon dugih borbi za vodstvo kuće Chanel, na njeno čelo došao je Karl Lagerfeld.

Komentari