ČUDOTVORNA BILJKA: Uz neven smirite upalu i zacjelite ranice u organizmu

en.wikipedia.org

Postoje dvije vrste nevena: jedna uzgojena, s dvostrukim cvjetovima i jedna divlja.

Druga imena: ognjac, žutelj, bileć, prstenčac, vrtni ognjić ili zimorod. Neven je jako ljekovita biljka, a osim toga je često korištena kao ukrasna biljka u našim vrtovima.

Neven je jako važan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu.

Biljka uspješno zacjeljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizira rad jetre i lučenje žuči. Zahvaljujući protuupalnim djelovanjima flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog crijeva.

Prisutnost tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Postoje dvije vrste nevena: jedna uzgojena, s dvostrukim cvjetovima i jedna divlja. Njihove odlike i izgled su jednaki. Već se u srednjem vijeku biljka prepisivala protiv crijevnih poteškoća i problema s jetrom.

I danas se još toj biljci s punim narančastim cvjetovima pripisuju mnoga ljekovita djelovanja. Kako djeluje poticajno i umiruje grčeve koristi se kod astme, kašlja, nesanice, aritmije srca i strahova.

Neven (Calendula officinalis) se i vanjski mnogostruko primjenjuje. Svojstvo mu je da zacjeljuje tkivo kod nagnječenja, ozeblina, ekcema i čireva. S uspjehom se koristi i kod upala kože i sluznica.

Branje: Cvjetove i listove brati u jutarnjim satima, dok se časke još nisu otvorile. Koristiti ili svježe ili dobro u sjeni osušene dijelove biljke. Najbolje je da cvijet sami uzgajate u vrtu.


Komentari