Čudotvorna biljka koju biste trebali koristiti: Liječi probavni, dišni i mokraćni sustav

Sadnice (foto: Pixabay)

Bosiljak (Ocimum basilicum) jest biljka koja je od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici usnača (Lamiaceae, Labiateae).

U obliku čaja bosiljak se koristi kao sredstvo za umirenje i kod probavnih problema, a ima i izraženo antiseptično svojstvo. Često se upotrebljava prilikom inhalacije dišnih puteva.

Stabljika bosiljka sadrži 0,5 – 1,5 % eteričnog ulja, u kojemu ima najviše metilkavikola (55%), estragola i eugenola. Karakterističan miris i aromu biljci daje upravo kemijska tvar eugenol.

Bosiljak je jednogodišnja biljka koja može doseći visinu od 80 cm. Stabljika je uspravna, a listovi jajasti s oštrim vrhom. Veličina se listova povećava od vrha stabljike prema njezinom podnožju. Cvjetovi bosiljka su sitni i bijele boje, smješteni na gornjem dijelu biljke. Korijen je osrednje razvijen, ali je razgranat te prodire relativno plitko, do 40 cm dubine. Sjeme zadržava klijavost 4 do 5 godina, a niknut će 7 do 14 dana nakon što se obavi sjetva. Masa 1.000 sjemenki iznosi 1,2 do 1,8 grama.

Budući da je korijen biljke plitak, bosiljak zahtjeva relativno veliku količinu vlage. U vegetacijskom razdoblju zahtijeva od 600 do 650 mm2 padalina, a osobito mu je potrebna vlaga u stadiju klijanja, nicanja, izbijanja izbojaka i pupanja.

Bosiljak ima aromatičan, osvježavajuć te pomalo pikantan okus. Najbolje ga je koristiti svježeg, budući da sušenjem gubi miris i okus. Tvari koje sadržava djeluju protuupalno, a pomaže kod bolesti bubrega te probavnih i dišnih tegoba.


Komentari