CIMET NIJE SAMO UKUSAN ZAČIN: Uz njegovu pomoć riješite se gripe i mnogih drugih smetnji

cimet
commons.wikimedia.org

Ako vas riječ cimet podsjeća na pitu od jabuka, trebali biste se informirati o njegovim ljekovitim učincima. 

Cimet je mnogo više od začina za kolače. Uz to što je mnogima ukusan i drag, cimet ima i ljekovite učinke. Ovo je popis stvari kod kojih dokazano pomaže.

Liječi gripu i želučane tegobe

Cimet inače uništava bakterije u crijevima, pa ako imate gripu ili probleme sa želucem, trebali biste prokuhati žličicju cejlonskog cimeta u šalici i pol vode i pustiti da kipi od 15 do 25 minuta. Popijste ju nakon što se ohladi.

Neutralizira loše mirise

Cimet će svojim slatkim mirisom neutralizirati i uzroke neugodnih mirisa. Naime, stavite cimetovu koru u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata neugodan miris u kući će nestati. 

Ubrzava metabolizam

Želite li izgubiti pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Za ovu ga namjenu ne trebate posebno pripremati, već samo smisliti način kako da ga ubacite u svakodnevnu prehranu. Jedna od ideja je da ubacite žličicu cimeta u jutarnju kavu.

Liječi bolesne desni i uklanja zadah

Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako liječi i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Kako biste uklonili loš zadah iz usta, promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i žlicu kokosovog ulja.

Koristan kod dijabetisa tipa 2

Cimet pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i povećava djelovanje inzulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučaju da dnevno pojedu 1 do 4 grama cimeta.

Liječi gljivice na noktima

Onaj tko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli, piše 24sata.hr. 

>>>KIHANJE, KAŠALJ, ŠMRCANJE? Otkrijte je li riječ o proljetnoj alergiji ili prehladi


Komentari