Često krivo pijemo lijekove: Pogledajte što kažu stručnjaci

Pixabay

Ljudi često ne shvaćaju koliko lijekovi mogu biti opasni ako ih se koristi na pogrešan način, niti koliko je važno pridržavati se svega što piše u uputama, a što može imati vrlo ozbiljne posljedice.

Neke od najčešćih pogrešaka zasigurno i sami radite – provjerite koje su i pokušajte ih što prije ispraviti, piše živim.gloria.hr.

1. Prevelike doze


Čak i paracetamol može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre uzima li se u prevelikoj količini – upozorava američka Agencija za lijekove i hranu. Uzmete li preveliku dozu lijeka, naravno, povećavate rizik od nuspojava.

2. Prečesto uzimanje lijekova

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bostonu pokazalo je kako 15 posto korisnika protuupalnih nesteroidnih lijekova prekoračuje preporučenu dozu tijekom jednog tjedna uzimanja, što može dovesti do teških nuspojava poput krvarenja u trbušnoj šupljini pa čak i  do srčanog udara.

Isto je tako važno držati se pravilnih vremenskih razmaka između uzimanja lijeka kako ne biste tijelo izlagali prevelikom opterećenju. Da bi se lijek izlučio iz tijela, potrebno je nekoliko mehanizama koji uključuju bubreg ili jetru ili pak oboje. Imate li inače problema s nekim od navedenih organa, liječnik bi vam trebao propisati manju dozu lijeka ili vam savjetovati da ga rjeđe uzimate.

3. Premala doza ili prerijetko uzimanje lijeka

Svoje zdravlje izlažete riziku ukoliko ne uzmete dovoljnu količinu lijeka. Primjerice, duboku vensku trombozu (smrtonosni ugrušak u nozi) možete spriječiti tako da uvijek uzimate odgovarajuću dozu lijeka za razrjeđivanje krvi koji vam je propisan – u odgovarajućim vremenskim razmacima. Tijelo metabolizira lijek određenim ritmom pa je iznimno važno držati se preporučenog rasporeda uzimanja kako bi koncentracija lijeka u tijelu ostala konstantna.

4. Uz obrok ili natašte

Ono što piše u uputi o lijeku nisu samo beskorisni savjeti. Određene namirnice utječu na to kako će se neki lijekovi apsorbirati iz želuca u tijelo. Neki se, uzimaju li se s hranom, mogu apsorbirati presporo ili nedovoljno – primjerice, neki lijekovi za osteoporozu ili za štitnjaču. Takve lijekove treba uzimati na prazan želudac ili pak nekoliko sati nakon jela. S druge strane, neki lijekovi mogu nadražiti želudac i najbolje ih je uzeti uz obrok jer će se tako ublažiti štetno djelovanje na želudac. Ukratko – čitajte upute ili pitajte ljekarnika trebate li svoj lijek uzeti uz obrok ili pak prije ili poslije jela.

5. Ne izbjegavate određene namirnice

Neke antibiotike ne treba uzimati s namirnicama bogatim kalcijem ili s nekim bezreceptnim lijekovima pošto oni mogu utjecati na njihovu apsorpciju u tijelu. Kalcij može “deaktivirati” antibiotike, uključujući tetraciklin i doksiciklin. Na neke lijekove utjecaj imaju jela s visokim udjelom masti, a na metabolizam nekih lijekova, među kojima su i statini, utječu enzimi iz soka grejpa.

6. Pogrešno kombiniranje

Pogrešne kombinacije lijekova, što uključuje vitaminske pripravke, bezreceptne lijekove i biljne nadomjeske prehrani – mogu uzrokovati pojavu nekih bolesti. Interakcija može dovesti do smanjenja ili povećanja učinkovitosti lijeka, izazvati neočekivane nuspojave ili povećati rizik za predviđene nuspojave.

7. Ne razumijete uputu

Ako vas ono što piše u uputi o lijeku zbunjuje, ne ustručavajte se zatražiti objašnjenje od ljekarnika.

8. Ne znate ime lijeka

Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji znaju nazive lijekova koje uzimaju bolje drže propisanog rasporeda uzimanja i doziranja te stoga rjeđe pobrkaju lijekove ili uzmu pogrešan lijek u krivo vrijeme.

9. Uzimate lijek na pogrešan način

Istraživanje provedeno na Klinici Mayo pokazalo je kako su među najčešćim pogreškama u uzimanju lijeka korištenje kapi za oči umjesto kapi za uši, cuclanje tableta koje nisu namijenjene za cuclanje, rezanje tableta nožem i tome slično. Razumijevanje važnosti pravilnog uzimanja lijeka jedini je ispravan način da budete sigurni da ćete svaki put uzeti odgovarajuću količinu lijeka.

10. Prije vremena prekidate terapiju

Ne smijete prekinuti terapiju samo zato što se osjećate bolje – to može imati vrlo ozbiljne posljedice. Krvni tlak ili razina šećera u krvi mogu podivljati ili izazvati ozbiljna stanja ako prestanete uzimati lijekove za njihovu kontrolu. Neki lijekovi mogu izazvati neželjene nuspojave ako se naglo prestanu uzimati – primjerice antidepresivi. Kad je riječ o antibioticima, iako se već nakon nekoliko dana uzimanja možete osjećati bolje, bakterijska infekcija koja je uzrokovala simptome vjerojatno nije potpuno iskorijenjena. Stoga, ako ne želite da vam se bolest vrati, trebate uzeti propisanu terapiju do kraja.

11. Uzimate tuđe lijekove

Možda vam netko, u želji da vam pomogne, može ponuditi svoj lijek koji je dobio na liječnički recept, no to ni u kojem slučaju ne smijete prihvatiti. Učinak svakog lijeka ovisi o zdravstvenom stanju pojedinca i njegovim specifičnostima. Dijeljenje lijekova, kao što je vrlo popularno dijeljenje tableta protiv bolova među kolegama na poslu, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

12. Pijete previše lijekova

Procjenjuje se da čak 29 posto odraslih osoba uzima pet ili više lijekova. Sa svakim novim lijekom koji uzimate, povećavate rizik za nuspojave, alergijske reakcije ili interakcije s drugim lijekovima. Ponekad se ljudima događa da im liječnik propisuje novi lijek kako bi se liječila nuspojava nekog drugog lijeka.

13. Nepravilno ih čuvate

Svi lijekovi, uključujući i bezreceptne, trebaju se čuvati u odgovarajućim uvjetima kako bi zadržali svoju učinkovitost. Ponekad se moraju čuvati na određenoj temperaturi ili moraju biti zaštićeni od svjetla ili vlage jer ti faktori mogu smanjiti njihovu učinkovitost. Iz tog razloga – ne podcjenjujte važnost uputa o čuvanju lijeka.


Komentari