ČESTO BULJITE U MOBITEL? Evo od čega biste mogli oboljeti

SCREENSHOT

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobitel šteti, ali nova studija pokazuje da su pametni telefoni nezdraviji i više nego što se misli, posebice kada su u pitanju oči.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology otkriva da djeca koja provode više vremena koristeći se mobitelima imaju i više simptoma sindroma suhog oka. Djeci kojima su pametni telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se povukli.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Suho oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka.

Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti vjeruju da se to stanje u djece podcjenjuje.[/box]

Manje trepćemo kada zurimo u ekrane i monitore, što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta vjerojatnosti za bolest suhog oka.


U studiji je analizirano 916 korejske djece između sedam i 12 godina starosti. U nešto manje od 7 % njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suhog oka.

Ustanovljeno je da je 97 % djece s tim stanjem u prosjeku koristilo pametni telefon više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno u prosjeku.

Komentari