CELIJAKIJA je bolest današnjice: Simptomi koje ne smijete ignorirati

wikipedia.org

Intolerancija na gluten zvana celijakija postala je bolest današnjice. S obzirom na to kako neprobavljanje glutena može dovesti i do ozbiljnih komplikacija, važno je prepoznati simptome i reagirati na vrijeme.

Simptomi mogu biti vrlo tihi tako da ih se ne može na prvi pogled uopće povezati s probavnim sustavom, a ako se simptomi odnose na probavu to su uglavnom vrlo nespecifične tegobe poput napuhnutosti u trbuhu i zatvora. Za razliku od dječje dobi, u odrasloj dobi često su tegobe vezane uz različite druge organske sustave. Kako razlikovanje simptoma celijakije od mogućih pridruženih bolesti može biti vrlo teško, ponekad se nažalost događa da bolesnici godinama obilaze liječnike različitih struka u potrazi za uzrokom svojih tegoba. Većina bolesnika u odrasloj dobi uopće nema tegoba od strane probavnog sustava nego se bolest manifestira isključivo izvancrijevnim simptomima kao što su opći simptomi umora i iscrpljenosti, slabokrvnost, promjene na koži, osteoporoza, migrena, psihijatrijski poremećaji, epilepsija, bolesti mišića, jetreni poremećaji, spontani pobačaji,.. Osim toga, bolest može biti i potpuno bez ikakvih simptoma te je tada nazivamo “tihom” ili  -“prikrivenom” i otkriva se u preko članova obitelji koji također boluju.

Tipični oblik bolesti

Simptomi: dugotrajni proljev ili brojne, obilne, masne, pjenušave, zaudarajuće stolice, nenapredovanje ili gubitak na tjelesnoj težini, gubitak teka, nadutost trbuha, psihičko nezadovoljstvo. Javlja se u djece od 6. mjeseca do 2. godine života. Dijete postepeno poprima “žablji izgled”, s velikim trbuhom i tankim ekstremitetima. Neka istraživanja pokazuju da se ovaj tipični crijevni oblik bolesti javlja u svega 50% slučajeva celijakije.

Atipični oblik bolesti


Crijevni oblik celijakije može se manifestirati učestalim bolovima u trbuhu, povraćanjem, “masnom jetrom”, povećanjem jetrenih enzima bez drugih uzroka bolesti jetre i sl. kod odraslih. Postoje oblici ove bolesti koji se prezentiraju na drugim organima i organskim sustavima. “Kožna celijakija” ili herpetiformni dermatitis je oblik bolesti karakteriziran pojavom sitnijih mjehurića na koži laktova i koljena

Primijetite li neki od ovih simptoma, javite se svojem liječniku. Pravovremena reakcija je vrlo važna.

Komentari

loading...