Budite oprezni! Ovo morate znati ako se spremate za novogodišnji tulum

FOTO: Pixabay

Većina vas već se psihički priprema na jutro poslije nove godine i na glavobolje, mučnine i vrtgolavicu.

Kako bi uopće došli do savjeta kako ga spriječiti prvo valja dobro razlučiti što je to točno mamurluk. Mamurluk ili veisalgia je skup simptoma povezanih s konzumacijom alkoholnih pića. Najčešći simptomi su glavobolja, mučnina, dehidracija, umor i osjetljivost na svjetlo i zvuk. O tome koliko jak i neugodan će mamurluk biti ovisi koliko se i kojeg alkohola unijelo, o općem stanju organizma, spolu i obroku prije unošenja alkohola.

Većina vas već se psihički priprema na jutro poslije nove godine i na glavobolje, mučnine i vrtgolavicu. No, ne znamo jeste li svjesni kako je mamurluk moguće spriječiti i to uglavnom uz pomoć zdravog razmišljanja i svega nekoliko stvari koje su vam nadohvat ruke. Pripremili smo tako popis od nekoliko korisnih savjeta koje biste mogli napraviti prije nego što se otisnete u najluđu noć i popijete previše alkohola.

Jedite masniju i težu hranu umjesto lagane
Svjesni smo kako vam nije cilj izgledati na novu godinu kao da ste upravo pojeli nogometnu loptu, ali pametnije bi bilo pojesti dobar komad mesa ili masnije ribe, hamburger ili kobasice, pa čak i malo kaloričnije kolače nego samo kakvu salatu ili povrće. Razlog jest taj što će vam se meso duže zadržati u želucu jer treba više za razgradnju i apsorbirati će alkohol. Idealno bi bilo kada bi pojeli obilan mješani obrok povrća i mesa te tako tijelu dali dovoljno nutritivnih vrijednosti da izdrži noć.

Naspavajte se prije izlaska

Možda zvuči nemoguće jer većina ljudi radi na staru godinu, ali ne bi bilo loše uhvatiti kojih dva, tri sata sna prije izlaska jer odmornom tijelu lakše je podnijeti alkohol.

Probajte manje pušiti, naravno ako ste pušač
Nismo niti svjesni koliko cigareta znamo popušiti u kratkome vremenu koliko se slavi nova godina. Neki čak znaju u tih nekoliko sati popušiti do dvije kutije, a sve i da niste popili ni kap alkohola od tolike količine cigareta bit će vam zlo.

Ne mješajte alkohol!

Možda jedan uskličnik nije dovoljan. Ne mješajte alkohol!!! Ovo je već toliko puta prožvakan savjet, ali je možda i najbolji. Malo čiji organizam može podnijeti pivo, vino, vodku, viski u jednoj večeri, nemojte misliti da može i vaše. Držite se onog s čim ste i počeli i pokušajte popiti samo jednu čašu šampanjca jer on obično samo klizne niz grlo i dobrog je ukusa pa je tako obično okidač mješanja alkohola.

Napucajte se vitaminima prije izlaska

Unesite barem malo vitamina B kompleksa, vitamina C i A te magnezija ili cinka. Sve ovo možete pronaći u namirnicama koje vas okružuju, a u najgorem slučaju isti se prodaju i u kapsulama pa ih možete i popiti.

Pijte vodu, ali u umjerenim količinama

Iako biste svakoga dana trebali piti razmjernu količinu vode, što znači na svakih svojih 20-25 kilograma težina po litru vode, pokušajte barem na današnji dan popiti dovoljno da ostanete hidratizirani do jutra jer će vam tijelo druogoga dana biti zahvalno. Češće ćete ići mokriti, ali to znači da ćete i češće izbacivati alkohol iz organizma. No, nemojte pretjerati s vodom jer vaša tijelo nije perilica za rublje da vodu samo izbaci iz sebe.

Grickajte masline i krastavce ili popijte malo maslinova ulja

Dio vas će novu godinu provesti na kućnim tulumima, restoranima ili zabavama na kojima ima hrane, a tamo će se definitivno naći krastavaca i maslina. Ove dvije namirnice dobro apsorbiraju alkohol, a okusom pristaju uz neka pića. U slučaju da ih znate da ih nećete imati nadohvat ruke, popijte čašicu maslinova ulja prije no što idete i vidjet ćete kako vam neće biti tako loše.

Prije izlaska popijte mlijeko

Možda vam zvuči malo čudno, ali mnogi tvrde kako ih je mlijeko obranilo od mamurluka. Kao mogući razlog tomu jest činjenica da mlijeko sadrži kalcij i vitamin B, pa nikako nije na odmet ojačati malo organizam.

Pokušajte ne pretjerati s alkoholom i puno plesati
Ovo je uistinu najbolji savjet od sviju. Zabaviti se možete i uz umjerene količine alkohola jer ćete biti u najdražem vam društvu, a nikome nije potrbna osoba koja jedva stoji na nogama, povraća ili ruši čaše, a s druge strane bit ćete korisniji na plesnom podiju i dobro se oznojiti te izbaciti alkohol iz organizma. Drugo jutro vas možda čeka samo muskulfiber od plesa, ali ne i glavobolja od alkohola.

Nadamo se kako će vam barem jedan od ovih savjeta donijeti mirnije novogodišnje jutro.


Komentari