Boysi okupirali Gradsku skupštinu, Dinamo je ‘vruća’ točka na dnevnom redu gradskih zastupnika

Trinaesta sjednica Gradske skupštine prekinuta je u četvrtak nešto prije 22 sata, a nastavak slijedi u srijedu kada će gradski zastupnici raspravljati o Prijedlog zaključka kojim se Gradska skupština protivi privatizaciji GNK Dinamo sve dok se na raspišu transparentni izbori po svim pozitivnim propisima.

Prijedlog je ovo upućen iz redova Kluba Neovisnih za Hrvatsku, no, kako je istaknuo Krešimir Kartelo u više navrata, ovaj je zastupnički Klub poslužio samo kao “medij” kako bi točka što hitnije bila uvrštena na Dnevni red.

Podsjetimo, na sjednici Obora za sport i obrazovanja Prijedlog u ovakvom obliku nije prošao budući da su gradski zastupnici HDZ – a te HNS – ov Tomislav Stojak inzistirali na preoblikovanju samog Prijedloga zaključka, odnosno njegovom proširivanju.

Unatoč ovome, Prijedlog zaključka o GNK Dinamo u srijedu će se na sjednici naći u prvotnom obliku, kaže nam Krešimir Kartelo, s obzirom na to da nitko od zastupnika nije dao prijedlog na koji način zaključak treba proširiti.

Kako navodi potpredsjednik Gradske skupštine iz Neovisnih za Hrvatsku, bilo je razgovora s gradskim zastupnicima, međutim, ne i konkretnih prijedloga.

Navedeno nam potvrđuje i predsjednik udruge članova Dinama “Dinamo – to smo mi”, Juraj Čošić, koji je razgovarao sa svim skupštinskim Klubovima.

“Svi su se Klubovi izjasnili kako će podržati ovakav Prijedlog zaključka, osim HDZ – a i Bandićevih zastupnika”, govori nam Čošić te dodaje kako se nada da će većina podržati ovakav Prijedlog zaključka.

Nedvosmisleno – protiv privatizacije

U redovima SDP – a nema sumnje, zaključak ima potporu članova njihovog Kluba.

“Mi smo rekli da ćemo podržati Prijedlog zaključka u prvotnom obliku i garantiramo da će to biti tako”, jasan je Matej Mišić.

Po ovom pitanju jasni su i iz Kluba Sandre Švaljek, a Darinko Kosor kaže kako bi svaka druga odluka bila protivna zdravom razumu.

Mi ćemo podržati Prijedlog zaključka u onakvom obliku kakav je došao iz redova navijača. Dakle, to je politički stav i sasvim je jasno da Skupštinu GNK Dinamo moraju birati članovi tog kluba, a ne Uprava. Ovo što se sad događa, skupština bira upravu, a uprava skupštinu – to je apsurdno”, govori nam Kosor te dodaje da on kao liberal jest za privatizaciju Dinama, ali ne u ovakvim okolnostima.

Gradska skupština nema inergenciju nad GNK Dinamo kao udrugom građana, objašnjava nadalje Kosor, radi se o jednom političkom stavu.

“Mi ne možemo spriječiti privatizaciju, no možemo spriječiti prisutnost gradskog stadiona u privatizacijskom elaboratu”, zaključuje Kosor.

Prijedlog zaključka u izvornom obliku podržati će i Klub lijevog bloka, međutim, ističu, samo ako ne bude amandmana koji će zaključak ublažiti.

“Podržat ćemo postojeći Prijedlog zaključka, ukoliko ne dođe do nekakvog amandmana koji bi mogao drugačije usmjeriti ovaj zaključak. Mi još ne znamo što će se regulirati tim amandmanom, možda on poboljša ovaj zaključak, a možda ga ublaži”, kaže Svibor Jančić, zastupnik Lijevog bloka, aludirajući pritom na amandman koji se stvara u HDZ – ovoj radionici, a koji bi svijetlo dana trebao ugledati do srijede.

Sporan zadnji dio rečenice

HDZ – ovi zastupnici kao i članovi Bandićeve stranke spornim u Prijedlogu zaključka smatraju zadnji dio rečenice koji se odnosi na izbore u Dinamu.

Ovaj dio rečenice sporan je i Renatu Peteku, zastupniku NH-PS , a iz Kluba SDP – a. Kako navodi, podržava navijače i želju za izborima, međutim, “ne postoji niti jedan dokument koji dokazuje da je Skupština Dinama izabrana nelegalno”.

“Podržavam navijače, no i legalist sam”, kaže Petek te dodaje da je njegov stav suzdržan.

Kako je gore spomenuto, Prijedlog zaključka u ovakvom obliku spornim smatra i HNS – ov Tomislav Stojak.

“Manjkav je i ne tiče se najbitnijih stvari uz moguću privatizaciju”, kaže Stojak pri čemu ne optkriva hoće li podržati Prijedlog zaključka.

Boysi okupirali Skupštinu, suzdržan stav jednak odobravanju

S druge strane, iz Udruge “Dinamo – to smo mi” kažu kako svaki suzdržan glas ili eventualan ne dolazak na raspravu o ovoj točki Dnevnog reda za njih znači prešutno odobravanje trenutnog stanja u Dinamu.

A ako je suditi prema sinoćnjem dolasku Bad Blue Boysa pred Gradsku skupštinu – i oni se slažu s Udrugom.

Naime, oko osamdeset pripadnika Bad Blue Boysa “okupiralo” je Gradsku skupštinu tijekom sjednice u večernjim satima te su desetominutnim navijanjem pokazali što očekuju od gradskih zastupnika u srijedu.

Suzdržan stav i prijepori oko Prijedloga zaključka njima ne predstavljaju ništa, prihvatljivim smatraju isključivo jasnu poruku iz Ćirilometodske – nema privatizacije dok se ne raspišu transparentni izbori.

Na koncu, navijači vode borbu s ovom porukom već dugih 12 godina, a sada je konačno vrijeme da i gradski zastupnici jasno i nedvosmisleno pokažu što misle o stanju u Dinamu.

Bez okolišanja, bez političkih nadmudrivanja i prebacivanja loptice odgovornosti; jasna politička poruka je minumum koji gradski zastupnici duguju kako navijačima Dinama, tako i ostalim građanima grada Zagreba čiji je novac “utopljen”u bespućima višegodišnjeg netransparentnog vođenja kluba.


Komentari