BORBA PROTIV CELULITA: Istinite činjenice o narančinoj kori

FOTO: celluliteburned.com

Vječna borba protiv narančine kore.

 

Cjeloživotni rat koji žene vode je onaj protiv celulita. Pritom odlaze velike količine novca na razne tretmane i proizvode od kojih koristi nemamo ni naš novčanik ni mi. Stoga ćemo nabrojati neke od istinitih činjenica i zabluda o narančinoj koži:

 

Žene imaju više celulita od muškaraca zbog više masnih naslaga u predjelu bokova i rebara, a tkiva koja ih povezuju su slabije razvijena. No, pretpostavlja se da 10% muške populacije ima problem s celulitom.

Problem postaje ozbiljnije prirode s godinama jer ovdje bitnu ulogu imaju hormoni. Tijelo s godinama proizvodi manje estrogena, točnije hormona zaduženih za cirkulaciju krvi. Tako manje estrogena znači slabiju cirkulaciju, što uzrokuje proizvodnju kolagena i vodi do pucanja vezivnog tkiva.

Celulit je stvar genetike, odnosno nasljedan je. Ako su vaše majke i bajke imale problem s time, to će se vrlo vjerojatno prenijeti i na vas. No čimbenici poput dijete, fizičkih vježbi i održavanja vitke linije od velike su važnosti.

Celulit je vidljiviji kod žena koje imaju problema s težinom. Više masnih naslaga znači veću šansu da ćeš oštetiti vezivna tkiva koja su važna za izgled tvoje kože.

Vježbanjem možete utjecati na celulit, iako ga se možda ne možete riješiti, no može djelovati preventivno i reducirati ga. Celulit se pojavljuje kada vezivna tkiva ispod kože izgube na elastičnost, no joga i fizičke vježbe mogu pomoći jer razvijaju mišiće i pospješuju cirkulaciju.

Trčanje i drugi oblici kardio vježbi mogu pomoći pri smanjenju učinka celulita, no da bi se koža zbilja “utegnula i ispeglala”, potrebno je raditi na jačanju mišića. Prema istraživanjima organizacije YMCA iz Massachusettsa, odrasle osobe koje su prakticirale vježbe iz aerobika u trajanju od 30 minuta, tri puta tjedno u periodu od 8 tjedana, smršavile su četiri kilograma, ali nisu dobile na mišićnoj masi. U drugoj grupi osobe su raspodijelile vrijeme od 30 minuta na vježbe iz aerobika, ali su radile i na jačanju mišića, a rezultat je bio gubitak svih 10 kilograma, uz poboljšanje postotka mišićne mase u tijelu.

Nijedna krema ne pomaže u trajnom uklanjanju celulita. Istraživanja su pokazala da proizvodi koji sadrže retinoide pružaju tek trenutni učinak i kamufliraju nedostatke.

 

FOTO: livestrong.com
FOTO: livestrong.com

Injekcije koje se prvenstveno koriste u tretmanima zatezanja kože i peglanja bora pokazale su se kao dobro rješenje, no kratkoročno. Također, ovi su tretmani dosta skupi, a učinak traje nekoliko mjeseci.

Laseri, masaže i radiovalovi sredstva su koja se koriste u borbi protiv celulita već godinama, no rezultati su kratkoročni. No svakako su bolje rješenje od različitih krema i isplativi su ako imate dovoljno vremena i novčanih sredstava. Potrebno je i do 15 laserskih tretmana da bi učinci bili vidljivi. Tretmani radiovalovima su skuplji, ali su njihovi učinci dugotrajniji.

Ako imate problema s celulitom, liposukcija neće pomoći, naprotiv, koža može izgledati još lošije. No, endermologija, tretman koji funkcionira na principu vakuuma, daje rezultate; jednostavno se specijalnim aparatom prelazi preko problematičnog područja u trajanju od 30 minuta, a rezultati su vidljivi poslije 10-15 dana.

Određena hrana može biti korisna jer dobro izbalansirana dijeta na biljnoj bazi može pomoći kod ublažavanja upala i održavanja dobre linije. Važna stvar je i hidratacija, stoga pijte puno vode i konzumirajte namirnice s visokim postotkom tekućine. Tako ćete ojačati vezivna tkiva u tijelu, a na taj način možete i smršaviti. Jedite što više krastavaca, rotkvica, rajčica i paprika jer ta hrana u sebi sadrži više od 90% vode.

Pušenje utječe na stvaranje celulita; dokazano je da nikotin usporava protok krvi i time dovodi do oštećenja vezivnog tkiva. Na taj način masne naslage postaju još vidljivije, a pušenje općenito loše utječe na izgled; žuti zubi, bore i ubrzano starenje tek su neke od negativnih posljedica pušenja.

Ne postoji trajno rješenje za celulit, iako znanstvenici uspijevaju pronalaziti sve bolja dugoročna rješenja za problem celulita. Najviše obećava tretman pod nazivom “Cellulaze”, odobren od strane američke uprave za hranu i lijekove. Uz pomoć optičkog lasera tope se masne naslage, što potiče proizvodnju kolagena u vezivnim tkivima. Učinak ovog tretmana traje od jedne do dvije godine.

Komentari