BAVITE LI SE NEČIM OVAKVIM? Pet poslova sa najvećim rizikom od raka, srčanog udara…

karijera žena ured
www.pixabay.com

Kardiovaskularne bolesti, dijabetes, različite vrste raka i slična oboljenja ovise dijelom i o životnim navikama, prehrani, a jedan od čimbenika je i vaš posao. 

Stručnjaci tvrdi da kod ovih pet zanimanja postoji velika opasnost od nastanka teških bolesti poput dijabetesa, različitih vrsta raka i kadriovaskularnih bolesti, s obzirom da one nastaju i zbog određenih uvjeta života.

Poljoprivrednici

Iako posao povezan uz prirodu mnogi zamišljaju zdravim, on je u svojoj suštiti jako opasan. Naime, rad u poljoprivredi uključuje i korištenje raznih pesticida, a ove opasne kemikalije, unatoč zaštinoj odjeći, nerijetko dolaze u direktan dodir s kožom i tim putem nepovoljno utječu na zdravlje. Dugoročna izloženost pesticidima uzrokuje limfom, rak kože, usana, želuca i prostate i tumor na mozgu. 

Učitelji

S obzirom da većinu dana provodi sjedeći, učitelji su vrstan kandidat za kardiovaskularnu bolest. Općenito, šanse za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koji rade uredski posao , za 82% je veći nego kod osoba koje sjede manje od pet sati dnevno.

Piloti

Iako i oni sjede većinu svog radnog vremena, ne nalaze se u rizičnoj skupini za srčanu bolest.  Njima prijeti maligni melanom, a razlog za to se krije u životnim navikama pilota. Naime, piloti su često u tropskim zonama i svoju kožu stalno izlažu suncu. Također, zbog česte promjene klime i vremenskih zona, organizam pilota puno se teže opire bolestima.

Vatrogasci

U rizičnu skupinu zanimanja spada i vatrogastvo, no ipak je netočno vjerovanje da zbog češćeg udisanja dima vatrogasci obolijevaju od raka pluća. Njihova je boljka na iznenađenje mnogih srčani udar. Studija s Harvarda pokazala je da je srce vatrogasca u sto posto većem riziku od udara, dok se bori s vatrenim stihijama.

Građevinski radnici

Građevinari su među najugroženijim ljudima što se tiče bolesti pluća, a jedna je bolest za njih posebno karakteristična. Azbestoza je bolest koja nastaje zbog, jasno, dodira s azbestom, a uzrokuje ranice na plućima. Staklena vuna i drugi toksini također uzrokuju rak, a radnici u građevinu također su s njima u kontaktu, piše 24sata.hr. 

Komentari