Antibiotici iz prirode: Donosimo vam šest moćnih napitaka

Stocksy

Dolazi nam hladnije vrijeme a samim time i sezona prehlada, viroza, grlobolje i upala. Antibiotici i tablete često iscrpe organizam, a mi vam stoga donosimo šest itekako moćnih drevnih pripravaka pomoću kojih ćete prehladi reći brzo i uspješno zbogom!

  1. Šipak: Simbol zdravlja i vječnog života
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Početkom jeseni, sazrijeva nam ovo veličanstveno voće bogato vitaminom B i E. Šipak ima antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva, a najbolje djeluje kao svježe cijeđeni sok. Dokazano je da sok od šipka ima ako se pije na dnevnoj bazi djeluje protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala koji uzrokuju nastanak raka. Isto tako, pozitivno djeluje na raspoloženje, stoga ako ste pod stresom pijte ovaj moćni sok.

2. Kadulja prirodni antibiotik za dišne puteve

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Biljka kadulja, izuzetno je dobra kod infekcija dišnih puteva, za grlo, te usnu šupljinu. Drevni Arapa, kao i Kinezi te Rimljani, vjerovali su da je upravo kadulja ključ dugovječnosti. Danas je poznato da ova biljka ima antivirusna, antigljivična, te antibakterijska svojstva. Ako vas boli grlo, pripremite si stari napitak od kadulje za koji vam je potrebno dvije žlice šećera, koje trebate karamelizirati, preliti s dva decilitra mlijeka te dodati dvije do tri grančice kaduljina lista. Napitak ostavite da odstoji do pet minuta, zatim ga ocijedite i pijte ga toplog ujutro i navečer. Poboljšanje očekujte vrlo brzo.

3. Ljuti čaj za brze rezultate kod grlobolje

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako neugledna gomoljasta biljka, đumbir je jedna od najljekovitijih namirnica za rješavanje grlobolje. Čaj od svježe naribanog đumbira, poznatiji kao ljuti čaj ekspresno će izliječiti neugodan osjećaj peckanja grla, a najbolje ga je popiti ujutro natašte i navečer prije spavanja.

4. Čajem od peršina protiv raznih upala

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog visokog udjela vitamina C, konzumacijom peršina potičete rad krvožilnog sustava, oslobađate se toksina, smanjujete mogućnost oboljenja od prehlada, gripa, upala uha i grla i još pregršt toga. Kada je riječ o sezonskim oboljenjima, poput upale grla, čaj od peršina pokazao se kao izuzetno učinkovito rješenje u olakšavanju tegoba. Sve što vam je potrebno da ovaj čaj su dvije žličice suhog peršina i 250 ml vode. Nakon što voda prokuha, stavite peršin te pustite da odstoji do 10 minuta, a čaj konzumirate toplog dva puta dnevno.

5. Češnjakom protiv infekcija

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Egipćani su češnjak davali radnicima i robovima koji su gradili piramide kako bi bili snažniji, izdržljiviji i zaštićeni od bolesti. Češnjak ubija mnoge bakterije, jer ima spoj alicin, te ima i antigljivična svojstva. Mnogi ovu biljku nazivaju jednom od najmoćnijih zbog snažnih ljekoviti svojstava, a ukoliko patite od infekcije skuhajte si čaj od češnjaka. Sve što trebate napraviti je oguliti nekoliko češnjeva, zgnječiti ih i pustiti da odstoje u par minuta u toploj vodi. Kada ih procjedite, čaj možete popiti.

6. Napitak od peršina, meda, limuna i maslinovog ulja za jačanje imuniteta

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Da biste napravili ovaj prirodni antibiotik koji liječi razne vrste infekcija, potrebno vam je 250 grama meda, isto toliko korijena peršina, limuna s korom i 2 decilitra maslinovog ulja. Limun i korijen peršina sitno nasjeckajte, a zatim sve sastojke smiksajte u blenderu. Ovu kašastu smjesu čuvajte u hladnjaku, a da biste proljeće dočekali bez prehlade, svako jutro uzimajte jušnu žlicu ovog napitka.

 


Komentari