Analiza cijeđenih voćnih sokova u Zagrebu: Sadrže bakterije fekalnog porijekla, a aparati se ne peru dovoljno

Pexels.com

Rezultati su pokazali da se u slučajno odabranim ugostiteljskim objektima u središtu Zagreba baš i ne drži do higijene.

Cijeđeni voćni sokovi postali su pravi hit, prodaju se na svakome uglu, a u ponudi ih ima velik broj zagrebačkih kafića. Međutim, dok uživaju u osjvežavajućem okusu, ljudi se ne pitaju jesu li ti sokovi doista toliko zdravi kakvima ih se prikazuje i reklamira.

Ovom se temom bavila ekipa RTL-ove emisije Potraga, koja je uzorke cijeđenih voćnih sokova iz pet zagrebačkih ugostiteljskih objekata odnijela na analizu u Nastavni zavod ja javno zdravstvo Andrija Štampar u Zagrebu. Rezultati nakon analize bili su – šokantni.

Na čistoću soka utječe više faktora

S RTL-ovim novinarima bio je sanitarni tehničar kako bi tajno prikupljanje bilo ispravno. Svaki prikupljeni uzorak odmah je, radi očuvanja svježine, pohranjen u hladnjak prije nego što je iz drugog lokala uzet drugi. Uzorci, od kojih neki koštaju i 23 kune za 2 decilitra soka, uzeti su i u običnim kafićima i u objektima zdrave prehrane.

“U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar provjerili su njihovu mikrobiološku čistoću, kako bi se utvrdilo jesu li sukladni s hrvatskim vodičem za mikrobiološke kriterije te ima li u njima mikroorganizama koji mogu uzrokovati bolesti kod ljudi”, kazala je za RTL dr.sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane.

Sonja Žinić s Odjela za mikrobiološke analize hrane objasnila je da na čistoću soka utječe više faktora.

“Prije svega će utjecati kako je s voćem, kako je ono tretirano, je li, prije nego što je cijeđeno, oprana sama voćka s korom. Zatim čistoća ruku djelatnika koji pripremaju sok, čistoća samoga aparata u kojem se sok radi i čistoća samog pribora s kojim se priprema i čaše u kojoj se poslužuje sok”, kazala je.

Zagrebački kafići ne drže do higijene

Rezultati su pokazali da se u slučajno odabranim ugostiteljskim objektima u središtu Zagreba baš i ne drži do higijene. Analiza u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar pokazala je da testirani sokovi nisu dobri jer je količina bakterija u njima znatno veća od prihvatljive.

“Slika (bakterija nap.a.) nije baš lijepa. Zato jer na ovim neselektivnim pločama gdje se gleda ukupan broj bakterija i gdje je posađena primjerice na jednoj ploči samo trećina mililitra soka bakterije su neizbrojene”, protumačio je dr. Kovaček. Ona je potvrdila da su u svim sokovima pronađene bakterije fekalnog podrijetla.

“U jednom soku smo pronašli nepregledan broj bakterija fekalnog porijekla koje su u tolikom broju da su ostale sitne i prerasle su praktički cijelu površinu”, rekla je doktorica.

Također, jedan od testiranih sokova sadržavao je i patogene bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom, no, srećom, nije ih bilo dovoljno. U sokovima je bilo i puno kvasca što ukazuje na to da se aparati za cijeđenje vjerojatno ne peru dovoljno.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Zaključak ovog testiranja koje je provela ekipa RTL-ove Potrage jest da zdrava osoba, ako popije jednu čašu tog soka, neće imati većih zdravstvenih problema, osim moguće nadutosti. No, kako upozoravaju u zavodu, da takve sokove piju i djeca te starije osobe koje bi vjerojatno već nakon prve čaše soka dobile gastrointestinalne simptome i ne bi im bilo dobro.[/box]

Vlasnica jednog od kafića ‘ne prihvaća rezultate’

Vlasnici kafića iz kojih su uzeti uzorci uglavnom nisu bili razgovorljivi nakon što su im predočeni rezultati analiza cijeđenih sokova koje prodaju.

“Nemamo komentara, zato što mi radimo dvaput godišnje svoje analize koje nas sanitarci traže”, rekao je vlasnik jednog kafića. Vlasnica drugog objekta odgovorila je ekipi RTL-a mailom tvrdeći da ne prihvaća rezultate analize.

Vlasnik objekta koji poslužuje svježe cijeđene sokove, a čiji je test bio najuredniji, kazao je da daju maksimum što se tiče higijene, i baš zato u svom objektu, kaže, rade smoothije i shakeove. Međutim, i on sam je bio iznenađen rezultatima analize.


Komentari