ALKOHOL I LIJEKOVI NIKAKO NE IDU SKUPA! Ovo ni u ludilu nemojte raditi!

pixabay.com

Opće je poznata činjenica da alkohol i lijekovi ne idu skupa. Kombinacija tog dvoje može biti kobna, ali u nekim slučajevima i fatalna. Liječnici upozoravaju na konzumaciju toga dvoje i preporučuju par savjeta.

Najčešći slučajevi konzumacije je malo prije izlaska van. Uzimate li bilo kakve lijekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola jer čak i male količine mogu izazvati neugodne interakcije. Kombinacija je potencijalno opasna kada, primjerice, lijek postupno otpušta svoje aktivne sastojke tijekom duljega vremenskog razdoblja, a žestoki alkohol može znatno ubrzati pražnjenje želuca te istodobno i otapanje tablete. Na taj način u krvotok ulazi prekomjerna količina lijeka. To je osobito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu izazvati paralizu dišnog sustava, pišu sa N1 info.

Liječnici upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lijekovima dugoročno može oštetiti jetru. Neki lijekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, pijete li alkohol dok ih uzimate, riskirate pojavu mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčanu aritmiju i otežano disanje.

Budući da mnoge farmaceutske tvrtke ne testiraju svoje proizvode uz konzumaciju alkohola, kompletna lista lijekova koji se ne smiju uzimati ako pijete alkohol još nije kreirana.


Komentari

loading...