Akademski neuspjeh zbog alergija?!: Proljeće može donijeti ozbiljne posljedice

en.wikipedia.org

Pojačano disanje na usta izaziva fizičke, zdravstvene i socijalne probleme koji kao takvi nisu priznati u zdravstvenom sustavu.

Proljetne alergije kod ljudi česta su i nelagodna pojava. Cvate priroda, a pelud i slične tvari uzrokuju ozbiljne probleme onima koji pate od sezonskih alergija. Posljedica toga je zaštopanost gornjih dišnih puteva, pa su oboljeli prisiljeni disati na usta.

Pojačano disanje na usta izaziva fizičke, zdravstvene i socijalne probleme koji kao takvi nisu priznati u zdravstvenom sustavu, objavljeno je  izdanju medicinskog časopisa General Dentistry.

Zubari u pravilu traže od svojih pacijenata da dolaze na kontrole svakih šest mjeseci, pa su oni obično prvi koji otkriju simptome pojačanog disanja na usta. Tada su u mogućnosti pomoći u prevenciji i suzbijanju širenja problema.

S vremenom, djeca koja pojačano dišu na usta mogu razviti abnormalne facijalne i dentalne oblike, poput uskih lica i usta, gumenih osmjeha, upale desni i pokvarenih zubi. Ovaj problem može uzrokovati i nesanicu, što za sobom vuče lošiji akademski uspjeh. Disanjem na usta isušuje se usna šupljina, što smanjuje dotok kisika do krvi, a to zatim može uzrokovati probleme sa srcem i visok krvni tlak.

Zubari objašnjavaju kako su mnogoj od te djece postavljene krive dijagnoze poput poremećaja koncentracije ili hiperaktivnost.

Terapija za ovaj problem je dostupna i vrlo efektivna ukoliko se simptomi uoče na vrijeme. Zubar će provjeriti postoje li simptomi poput otečenih krajnika, pa će naručiti njihovo kirurško uklanjanje. Riješavanjem ovog problema znatno se poboljšava kvaliteta življenja, objašnjavaju stučnjaci.

Komentari