7 namirnica koje možete konzumirati bez grižnje savjesti

Rachael Gorjestani

Ne morate dva puta reći kako vam se stalno nešto gricka. Pogotovo na poslu, kad često posežemo za hranom zbog toga što smo pojačano pod stresom.

Malo keksa, red čokolade, jabuka, salata i tako u krug. No, što je zapravo s tim grickalicama koje možemo grickati bez grižnje savjesti? Ok, znamo da korjenasto povrće uvijek možemo narezati i hodati s mrkvom po uredu, ali sada mislimo na ove malo konkretnije grickalice za koje je uvriježeno mišljenje da su “zdrave”. Sudeći po njihovom nutritivnom sastavu odabrali smo sedam popularnih prirodnih namirnica koje zaslužuju trajno mjesto u našoj prehrani. Bilo da je ovo prvi put da ih želite dodati u svoju prehrambenu rutinu, ili ih već neko vrijeme redovito jedete dobro je imati na umu da im uvijek možemo pribjeći kad “zagusti” a još uvijek nije gotov ručak.

Bademi – ah bademi! Ne možemo ih prestati jesti, a ne bi ih trebali dnevno konzumirati više od šačice. Osim samih plodova mogu se konzumirati mljeveni, kao brašno i “iscijeđeni” kao mlijeko.

Datulje – mnogi datulje koriste umjesto šećera pa ih stavljaju u smoothieje, čokolade i sladolede. Ako oh ostavite preko noći u vodi, ujutro ćete dobiti pire koji vam može poslužiti kao pasta i opasno konkurira agavinom sirupu i medu.

Kokosovo ulje – o njemu je pak sve rečeno. Višenamjensko ulje koje možete koristiti u kuhinji, ali i u kupaonici. Dolazi s mirisom i bez mirisa, a vi odlučite koje vam je traže.

Indijski oraščići – njihova cijena je nešto paprenija od gore navedenih namirnica, a to je zbog postupka njegovog čišćenja. Njegov specifičan okus je vrlo “zarazan” pa ih ne možemo prestati jesti. Same ili kao dodatak za salatu. Njam.

Cimet – začin s kojim možemo obogatiti okuse slastica, nekih slanih egzotičnih jela, ali i jutarnju zobenu kašu.

Nezaslađeni kokosovi listići – jednostavno ih ubacite u smoothie ili u jutarnju kašu.

Orasi – ako ih još uvijek niste probali u salati s piletinom i svježim povrćem, onda nemate što čekati. Masni i slasni, potrebno ih je dozirati, vodite računa da 10 dkg oraha ima preko 600 kalorija.


Komentari