5 dobrih razloga zašto trebate jesti gljive

Iskoristite sezonu gljiva i istražite recepte kako ih jednsotavni pripremiti 

Neka istraživanja pokazuju da ako ih jedete svakodnevno, mogu smanjiti rizik od raka za čak 64 %, prema tvrdnjama organizacije Journal Of Cancer. Gljive su mnogima omiljen jesenski plod pa u potrazi za njima umjesto na tržnice odlaze i u šume i livade. To je za svaku pohvalu, osobito stoga što su, slažu se mnogi znanstvenici, gljive iznimno zdrave. Zašto biste ih trebali konzumirati može se svesti na pet kratkih i jasnih razloga nakon kojih ćete vjerojatno gljive uvrstiti u svoje jelovnike.

Gljive obiluju hranjivim hitinom koji čisti arterije i dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sveučilište Illinois potvrdilo je to tumačenje u jednoj od svojih studija.

Znanstvenici su došli do podatka da svakodnevna doza gljiva smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za značajnih 70 %.

Gljive su bogate dijetalnim vlaknima koja igraju značajnu ulogu u zdravlje srca. Imate li problema sa srcem, navalite na gljive.

Na jačanje imuniteta vrlo povoljno djeluju šampinjoni koji potpomažu i reguliranje slobodnih radikala koji oštećuju jetru.

Jedete li gljive svakodnevno, rizik od pojave raka smanjuje se za čak 64 %, tvrdi Journal of Cancer. Učinak se pojačava jedete li ih uz šalicu zelenoga čaja.

 


Komentari