ZAUSTAVIMO OVO! U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena

Facebook

Oduvijek su bile muze, inspiracija i vrijedne divljenja.

Ženska inteligencija i ljepota opjevane su bezbroj puta. Hvalospjevi o njima proizašli su iz pera najpoznatijih pisaca i umjetnika. One su nerijetko te koje šutke nose probleme na svojim leđima.

Žene, ratnice i kraljice u jednu su ruku toliko snažne i odvažne da na svijet donesu novo biće, a s druge su pak strane  toliko emotivne i krhke da ih ponekad i kriva riječ povrijedi. Odvažno su se kroz godine borile da bi postigle ravnopravnost i dobile jednak tretman kao muškarci. No i danas nemaju zaslužene uloge i pozicije te često bivaju degradirane upravo zato što su žene. Sami primjer toga su nedavne izborne liste na kojima ih je bilo premalo, pa će tako stranke dobiti kazne.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. [/box]

Danas je međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i strahovito žalosti činjenica kako netko uopće može pomisliti dignuti ruku na ženu. Ali stupci crnih kronika dokaz su kako se to gotovo svakodnevno događa. Mnoge žene tamnim naočalama i teškom šminkom prikrivaju tugu,bol i sram koje se i kad masnice odu, urezuju duboko u sijećanje.


nasilje

Kukavica ili beskičmenjak jedini je ispravan naziv za onoga koji udari ženu. Uz fizičko se dakako veže i psihičko zlostavljanje i nasilje, ponekad riječi doista znaju biti teže od udarca. Drage žene ne vraćajte se nasilnicima i ne vjerujte da ćete ih promjeniti. Bez obzira na strah poduzmite prvi korak i prijavite nasilje.

Odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

>>>PSIHOPAT JU JE SKORO KOŠTAO GLAVE: ‘Davio me do te mjere dok nije vidio da ne dišem, da padam s nogu’

>>>ŠTO SE DOGAĐA U ŽENSKIM GLAVAMA? ‘Potreban im je tretman kod psihijatra da se više ne vraćaju svojim zlostavljačima!’

 

Komentari

loading...
-->