Zastrašujuće otkriće o zdravlju vegetarijanaca: Niska razina vitamina dovodi do ove bolesti

grillaholics.com

Vegetarijanska i veganska prehrana postala je izuzetno popularna posljednjih godina, djelomično iz zdravstvenih razloga, no i iz brige o okolišu i dobrobiti životinja.

Vegetarijanci imaju manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od moždanih udara, kaže oxfordska studija koja je 18 godina promatrala 48 tisuća ljudi. Znanstvenici su htjeli otkriti kako vrsta prehrane dugoročno utječe na zdravlje.

Nakon dugogodišnjeg promatranja zaključuju kako je najbolja odluka za zdravlje konzumirati široki spektar hrane. Kako je objavljeno u časopisu British Medical Journal, vegani i vegetarijanci su u prosjeku imali 10 slučajeva manje srčanih bolesti na tisuću ispitanika u usporedbi s mesojedima, ali i 3 slučaja više moždanog udara.

Nešto se fino kuha: VegeSajam u Zagrebu!

Znanstvenici su ispitali promatrane ljude o njihovoj prehrani i zdravstvenom stanju. Bilježili su njihovu medicinsku povijest, tjelesnu aktivnost i jesu li pušači. Svi oni koji su bili na “biljnoj” prehrani, imali su 20% veći rizik od moždanog udara, a znanstvenici pretpostavljaju da se to može povezati s niskom razinom vitamina B12.

Nutricionistica Frankie Phillips, iz organizacije British Dietetic Association, drži kako ova studija ne pokazuje uzročno posljedične veze jer se radi o promatračkoj studiji. “Znanstvenici su godinama pratili ispitanike i bilježili čime se oni hrane tako da ovdje postoji korelacija, a ne uzročno posljedična veza“, objasnila je.


Komentari