VRIJEME ZA MAJČINSTVO: Znanstvenici otkrili kada je najbolje proširiti obitelj

FOTO: Pixabay

Kasnije trudnoće imaju svoje prednosti.

Rađanje nakon 35. godine, čini se, krije mnogo blagodati za žene. Osim što je već ranije dokazano da se tako produljuje životni vijek, znanstvenici su sada otkrili da rađanje nakon 35. godine povečava majčine mentalne sposobnosti.

U prosjeku su prvorodilje sve starije, a u pravilu su žene u tridesetima i četrdesetima sigurnije u sebe i odlučnije, samim time osjećaju se dobro u svojim vezama i imaju povjerenja u partnere.

Iako se još uvijek smatra da kasne trudnoće nose rizike sa sobom, znanstvenici su otkrili i kakve prednosti dolaze s majčinstvom nakon 35. godine. Do tih otkrića došli su kroz istraživanje koje su proveli na 830 žena u menopauzi.

Testirali su njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje, piše RTL.

Idealna dob za majčinstvo

Žene koje su rodile prvodijete nakon 24. godine imale su bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24. One koje su rodile posljednje dijete nakon 35. godine imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju.

Te žene mentalno su oštrije baš zbog hormona estrogena i progesterona koji su povišeni u trudnoći te blagotvorno djeluju na kemiju i funkcioniranje mozga, osobito ako se radi o posljednjoj trudnoći nakon 35. godine.


Komentari